Slimme bespaartips voor wie een huis koopt in 2020

Wat kost elektrisch rijden nu echt?
4 februari 2020
minder inbraken
Daling autodiefstal neemt af
4 februari 2020

Bij de aankoop van een huis kan je dikwijls verrassend veel meer geld besparen dan je denkt. Dit zijn onze zes slimme bespaartips voor aanstaande huizenkopers.

1. Vertrouw op jezelf

Veel mensen maken nog gebruik van een aankoopmakelaar. Je kan ook op jezelf vertrouwen en besluiten de onderhandelingen zonder hulp van de makelaar te doen. Je bespaart daarmee al snel 2.750 euro; het gemiddelde tarief van een aankoopmakelaar.

2. Onderhandel over de prijs van je … makelaar

Vind je het toch prettig om een aankoopmakelaar te hebben? Zorg dan dat je van tevoren heldere afspraken maakt over de kosten.

Ook over de begeleidingskosten van de makelaar zelf kan je onderhandelen. Gewoon proberen.

Steek je de hoge makelaarskosten liever in de verbouwing van je nieuwe huis? Kies dan voor een internetmakelaar. Deze is goedkoper dan een gewone makelaar. Zaken worden dan vooral online geregeld. De kosten van een internetmakelaar worden afgestemd op wat je zelf doet en wat je de internetmakelaar voor je laat doen.

3. Zelf je hypotheek regelen

Er zitten veel verschillen in de afsluitkosten van een hypotheek. Heb je zelf al de nodige kennis van hypotheken? Dan is execution only écht wat voor jou. Je betaalt bij ons 595 euro voor het regelen van je hypotheek zónder advies.

Wil je wél hypotheekadvies, maar de kosten hiervoor zo laag mogelijk houden? Randstad Financieel Adviesgroep werkt samen met verschillende partijen waardoor wij u altijd een passend advies kunnen bieden.

4. ‘Verkeerde zuinigheid’ kost je geld

Een bouwkundig rapport kost zo’n 350 euro. Als je twijfelt over de staat van het huis, is het niet verstandig hierop te besparen.

Komen er verbeteringen uit of verborgen gebreken, dan kun je deze nog in de onderhandeling meenemen. Ook krijg je met een bouwkundig rapport inzicht in de kosten op termijn. Of het verduurzamen van je woning. 

5. Notarissen vergelijken

Ga niet naar gelijk naar de eerste notaris die bovenaan staat in het Google zoekresultaat of die je door de makelaar wordt aangeraden. Vraag liever verschillende offertes op of gebruik een notarissen-vergelijkingssite.

Notarissen vergelijken op prijs, kan je zomaar 500 euro opleveren.

6. Waarborgsom in plaats van bankgarantie

De verkopende partij vraagt je meestal om een bankgarantie. Als bewijs dat je financieel betrouwbaar bent. Deze garantie kost ongeveer 250 euro.

Toch is het niet altijd nodig om een bankgarantie te overleggen. Als je van de bank een bindende hypotheekofferte krijgt bijvoorbeeld.

Zo’n bindende offerte is bewijs genoeg dat je volgens de bank financieel betrouwbaar bent. Je kan dus met de verkoper proberen af te spreken dat je géén bankgarantie hoeft te hebben, wanneer je voor een bepaalde tijd je hypotheek rond maakt.

Een tweede optie is om de waarborgsom zelf bij de notaris te storten. Ook dan is een bankgarantie niet meer nodig en bespaar je 250 euro.