Het aantal verbouwingen in Nederland neemt al jaren toe. Je huidige woning vergroten of opknappen is dan ook een goed alternatief voor verhuizen. Dit kun je natuurlijk door een aannemer laten doen, maar het zelf doen scheelt vaak veel geld. Zeker de laatste tijd lijkt het alsof we massaal aan het doe-het-zelven zijn geslagen. In deze coronacrisis sla je zo twee vliegen in één klap. Je hebt wat te doen, én je huis knapt er van op. Als het goed is dan … Want vaak overschatten we onze gouden handjes en timmermansogen. Niet alleen een grotere verbouwing, maar ook iets simpelers als een gat boren kan al snel uitlopen op een catastrofe. Wat heb je dan aan je opstalverzekering? En is het verzekerde bedrag van deze verzekering nog wel voldoende als je van je huis een droompaleis hebt gemaakt?
Ga je verbouwen? Dan heb je waarschijnlijk een koophuis, en dus een opstalverzekering. Tenzij je in een appartement woont, want dat is dit vaak al geregeld door de Verenging van Eigenaren. Met je opstalverzekering is je huis voor de meeste risico’s verzekerd. Maar ga je zelf verbouwen? Dan is het risico op schade een stuk groter dan normaal. Met dit grotere risico heeft de verzekeraar geen rekening gehouden bij het bepalen van de premie. Daarom ben je tijdens een verbouwing minder uitgebreid verzekerd dan normaal. Je bent dan nog verzekerd voor schade door:
• Brand
• Blikseminslag
• Ontploffing
• Storm
• Luchtvaartuigen
Raak je dus tijdens het boren een waterleiding? Of bleek dat ene wandje toch een draagmuur te zijn? Dan ben je niet verzekerd voor schade. Maar raakt je woning tijdens de verbouwing beschadigd door iets wat niet met de verbouwing te maken heeft? Dan ben je hiervoor vaak wel gewoon verzekerd.
Iedere verbouwing begint met een goede voorbereiding. Denk hierbij ook aan de risico’s die je loopt als het misgaat, want hiervoor ben je dus vaak niet standaard verzekerd. Je kunt er dan voor kiezen om de klus toch door een aannemer te laten doen. Of je doet het zelf en sluit een zogenaamde CAR-verzekering af. CAR staat voor Construction Allrisk. Met deze verzekering ben je gedekt voor de meeste schades die niet onder je opstalverzekering vallen. Independer biedt deze verzekering niet aan, maar op internet vind je verschillende verzekeraars die deze verzekering verkopen.
Door je huis opnieuw te schilderen of een lekkende kraan te vervangen wordt je huis natuurlijk niet meer waard. Maar heb je gekozen voor een aanbouw of een veel luxere keuken? Dan kan dit wel het geval zijn. Neem na een grotere verbouwing daarom altijd contact op met je verzekeraar. Om goed verzekerd te blijven moet je dan vaak (opnieuw) een herbouwwaardemeter invullen. Moet je je huis voor een hoger bedrag verzekeren? Dan stijgt natuurlijk ook je premie. Een goed moment dus om opstalverzekeringen te controleren. Zo zie je snel of overstappen voor jou verstandig is.