Schade door de rellen? Zo zit het met je verzekeringen

Wellness vakantie
3 februari 2021
Zo hoog zijn de verkeersboetes in 2021
3 februari 2021

n veel steden was het de afgelopen dagen onrustig tijdens de avondklok. Er werd met stenen gegooid, winkels werden geplunderd en auto’s in de brand gestoken. Dit zorgde niet alleen voor veel schade in de publieke ruimte, maar ook aan mensen hun eigendommen. Heeft je auto of scooter flinke schade opgelopen? Of is er steen door de ruit van je woning gevlogen? Gelukkig dekken verzekeraars in veel gevallen de schade. In dit artikel lees je hoe het zit.

Schade aan je auto

Heeft je auto door de rellen schade opgelopen? Of de schade wordt gedekt ligt aan wat er precies is gebeurd. Bijvoorbeeld of de schade is veroorzaakt door brand, of dat het gaat om ruitschade. Daarnaast is de vergoeding afhankelijk van de dekking van je autoverzekering:

  • WA-verzekering: je bent alleen verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht. Je hebt geen recht op vergoeding van schade die is ontstaan aan jouw auto.
  • Beperkt casco: je bent wel verzekerd bij brandschade door onbekende oorzaak, maar niet altijd als de brand is aangestoken door relschoppers. 
  • Volledig casco: schade door vandalisme valt normaal gesproken onder de dekking. 

Goed om te weten: is je auto allrisk verzekerd? Dan geldt er een uitzondering. Sommige verzekeraars bieden namelijk geen vergoeding bij rellen die vallen onder ‘binnenlandse onlusten’. Gelukkig is hiervan voorlopig geen sprake: verzekeraars zijn namelijk opgeroepen om coulant te zijn. 

Om de schade te kunnen claimen bij je verzekeraar moet je eerst aangifte doen. Ook als je niet weet wie de dader is. Neem vervolgens contact op met je autoverzekeraar. 

Terugval in schadevrije jaren

Bij veel autoverzekeraars kost het claimen van een schade door vandalisme je schadevrije jaren. De hoogte van de schade is hierbij niet belangrijk. Je zakt na het melden van een schade op de bonus-malusladder. Hierdoor ga je meer premie betalen. Heb je een kleine schade? Dan kan het dus verstandig zijn de schade zelf te betalen. Je blijft hierdoor dezelfde premie betalen. 

Schade aan je tuin of woning

Zijn er spullen in je tuin vernield of heb je ruitschade? Ook dan is het verstandig om eerst aangifte te doen en daarna contact op te nemen met je woonverzekeraar. Of de schades gedekt worden, is afhankelijk van de dekking van je inboedel- en opstalverzekering. Ruitschade wordt bijvoorbeeld alleen gedekt als je glas hebt meeverzekerd via je opstalverzekering. Schade aan losse spullen zoals tuinmeubels wordt in sommige gevallen gedekt vanuit de inboedelverzekering. Maar meestal alleen als je een all-risk inboedelverzekering hebt. 

Fiets of scooter beschadigd

Is je fiets of scooter beschadigd tijdens rellen op straat? Alleen met een fiets- of scooterverzekering kun je in bepaalde gevallen de schade claimen. Je hebt hier vaak wel een uitgebreide dekking voor nodig. Helaas valt de schade vrijwel nooit onder je inboedelverzekering. Schade door vandalisme wordt bij deze verzekering namelijk alleen gedekt als de scooter of fiets in de schuur staat.