Prepaid creditcard goed voor hypotheek, maar wel ‘duur en klantonvriendelijk’

Koffer beschadigd? Verlaat de bagagehal niet zonder PIR
14 juni 2017
Autopech en vakantie: 4 scenario’s en de verzekering die het dekt
14 juni 2017

Prepaid creditcard goed voor hypotheek, maar wel ‘duur en klantonvriendelijk’

Voor online aankopen of boekingen kun je vaak niet zonder creditcard. Tegenwoordig heb je daar ook prepaidcards voor. Dat is een alternatief voor een traditionele creditcard en handig als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. Volgens de Consumentenbond zijn deze vooruitbetaalde kaarten echter buitensporig duur. De extra’s zitten er meestal niet op.

De prepaid creditcard werkt hetzelfde als een prepaid telefoon. Voordat je de kaart kunt gebruiken, zet je er een bedrag op. Daarna kun je dat geld uitgeven, bijvoorbeeld voor het betalen van online aankopen, vliegtickets of hotels. Op is op. Ben je door het bedrag heen, dan moet je er opnieuw geld op zetten.

Prepaid creditcard is niet gratis

Aanbieders rekenen verschillende kosten voor het activeren, het bezit, het opwaarderen maar ook het níet gebruiken van de kaart. De exacte kosten verschillen per aanbieder. Vergelijken is daarom zinvol. Alleen de kosten voor het activeren van de kaart zijn eenmalig. De bijdrage voor het bezitten van de prepaid creditcard ligt tussen de €10 en €30 per jaar.

De extra kosten maken een prepaid creditcard duur. Elke keer dat je opwaardeert, betaal je een vast bedrag of percentage over je storting. Wil je contant geld met de kaart opnemen, dan betaal je daar geld voor. Bovendien krijg je maandelijks een ‘boete’ als je de kaart een bepaalde periode niet gebruikt.

Creditcard zonder aankoopverzekering

Een prepaid creditcard is niet alleen prijzig, hij wordt ook minder geaccepteerd dan een normale creditcard. Je kunt hem bijvoorbeeld lang niet altijd gebruiken als borgstelling wanneer je een auto huurt. Een aankoopverzekering voor de spullen die je koopt met je creditcard wordt ook niet bij alle kaarten gegeven.

Een gewone creditcard geeft een bepaalde periode dekking op diefstal en beschadiging van je aankopen. Hoewel de voorwaarden meestal strenger zijn dan bij een gewone inboedelverzekering, is het toch een welkome toevoeging.

Hoe zit het met creditcard en hypotheek?

Met een gewone creditcard betaal je achteraf en dat is feitelijk kopen op krediet. Elk krediet wordt geregistreerd bij het BKR. Dit verlaagt wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Een prepaid creditcard werkt andersom. Je laadt op voorhand geld op de kaart en betaalt elke rekening meteen. Daarom krijg je geen BKR-registratie met een prepaid creditcard.

Wil je binnenkort een huis kopen, maar is het maximale bedrag dat je kunt lenen te laag? Dan kan het verstandig zijn om je creditcard (tijdelijk) de deur uit te doen. Wil je weten hoeveel dat scheelt? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur.