Thailand het land van de glimlach
7 juli 2025
Prijsverschil benzine loopt op tot ruim 27 euro voor een volle tank
8 juli 2025

Het is zover: 1 juli 2025 veranderden er belangrijke regels voor elektrische voertuigen in Nederland. Deze aanpassingen zijn deel van de aanpak om schonere en veiligere mobiliteit te stimuleren. Heb je een elektrische step of bestelwagen? Dan verandert er wat voor jou. En let ook op als je in steden met zero-emissiezones rijdt. Welke veranderingen zijn er precies ingegaan en wat betekent dat voor jou?

Kentekenplicht voor elektrische steps 

Na veel discussie en voorbereiding is het nu toch echt werkelijkheid: elektrische steps die als bijzondere bromfiets zijn goedgekeurd, hebben vanaf 1 juli 2025 kentekenplicht. Dit betekent dat je elektrische step officieel bij de RDW geregistreerd moet zijn en een blauw kenteken moet dragen, met de letter ‘e’ voor elektrisch. Nieuwe elektrische steps krijgen bij aanschaf meteen een kenteken. Maar als je al een elektrische step hebt, heb je deze waarschijnlijk nog niet van een kenteken voorzien. Dit moet je uiterlijk vóór 1 juli 2026 regelen. 

Met kentekenplicht komt ook verzekeringsplicht. Door deze verandering is het dus ook verplicht om een WA-verzekering te hebben om eventuele schade te dekken. Rijd je zonder kenteken of verzekering? Dan loop je het risico op boetes en inbeslagname.

Rijbewijs B voor zware elektrische bestelbus

Vanaf nu mag je met je gewone rijbewijs B (een standaard rijbewijs) ook zwaardere elektrische bestelwagens besturen. Let op: dit geldt voor volledig elektrische bestelbusjes, die niet zwaarder zijn dan 4.250 kg. Daarnaast moet je wel een cursus doen, en moet je minimaal 2 jaar je rijbewijs B hebben.

Eerst had je voor zulke voertuigen een vrachtwagenrijbewijs nodig. Waarom dan nu niet meer? Deze vrijstelling maakt het aantrekkelijker om elektrisch te rijden, vooral voor kleine ondernemers en mensen die soms een grotere laadruimte nodig hebben. Zo stimuleert de overheid het gebruik van schonere bestelwagens, wat zorgt voor minder uitstoot en geluidsoverlast.

Strenge handhaving in zero-emissiezones

Veel Nederlandse steden breiden zero-emissiezones uit. Dit zijn gebieden waar alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot mogen rijden. Vanaf 1 juli worden overtreders hier streng beboet. Zero-emissiezoner zorgen voor betere luchtkwaliteit in de steden en dragen bij aan het behalen van klimaatdoelen.

De boetes worden actief gehandhaafd door gemeenten. Het gaat om voertuigen die niet voldoen aan de eisen, zoals oude diesel- en benzineauto’s die zonder ontheffing zo’n zone inrijden. De hoogte van de boete ligt aan het voertuig waarmee je de zero-emissiezone inrijdt. 

Nieuwe regels: wat betekent dit voor je verzekering?

Met de nieuwe regels verandert ook wat voor jou als weggebruiker. Misschien moet je nu voor het eerst een WA-verzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor je elektrische step. Of je overweegt de aanschaf van een elektrische auto, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een zero-emissiezone. 

Misschien past je huidige verzekering niet meer bij elektrisch rijden, of kun je voordelig ergens je auto en je step verzekeren. Dit is het moment om je verzekering eens goed te bekijken. Verzekeraars kunnen hun voorwaarden en premies aanpassen door deze nieuwe regelgeving.