Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Dat is handig bij de aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine. Hoe beter het label, hoe zuiniger je nieuwe aanwinst is. Een zuinig apparaat is beter voor het klimaat én natuurlijk voor je portemonnee. Dit jaar is er een nieuw energielabel ingevoerd. Wat is er precies veranderd?
Veel elektrische apparaten hebben standaard een energielabel. Dat is verplicht door de Europese Unie. Dus heb je weleens een vriezer, koelkast of wasmachine gekocht? Dan ken je vast wel de bekende kleurenschaal (van groen naar rood). Het label vertelt je of het apparaat energiezuinig, of juist een energieslurper is.
Inmiddels was het oude label aan vervanging toe. Apparaten worden namelijk continu verbeterd, waardoor bijna het hele aanbod in een groene categorie viel. Dat maakt het vergelijken lastig. Het is belangrijk om goed onderscheid te kunnen maken, ook tussen toekomstige nóg zuinigere apparaten. Hoog tijd dus voor een update van het label.
Goed om te weten: soms kom je nog steeds het oude energielabel tegen. Dat is het geval bij apparaten die al voor 1 november 2020 in de winkel lagen, en niet meer nieuw worden geproduceerd. Het oude label is dan nog toegestaan. Deze apparaten verdwijnen namelijk vanzelf van de markt.
Het energielabel is op een aantal punten veranderd. Zo heeft het nieuwe label geen categorie A+++, A++ en A+ meer. De scores lopen nu van A t/m G. De kleurenschaal ziet er verder nog hetzelfde uit:
Naast de kleurenschaal staat er nog meer informatie op het label. Ook daar zijn wat dingen aan veranderd. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:
Het nieuwe label werkt met nieuwe meet- en rekenmethoden. De criteria voor het toekennen van een label zijn ook strenger geworden. Kreeg een koelkast eerst nog een A+++ score? Dan kan het zijn dat het apparaat nu in categorie B of C valt. Categorie A is bedoeld voor apparaten die zuiniger zijn dan het aanbod dat nu op de markt is. Door deze nieuwe criteria kan het lijken alsof een apparaat ineens minder energiezuinig is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het energieverbruik is nog steeds hetzelfde, alleen de eisen zijn veranderd.