Minder hypotheek bij mogelijkheid rood staan

Woningbrand: je verzekeraar helpt al op straat
10 oktober 2016
lening
Pas op voor dubieuze kredietverstrekkers
9 november 2016

Minder hypotheek bij mogelijkheid rood staan

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Nu de hypotheek nog. Schulden heb je niet, dus dat huis kopen moet geen probleem zijn. Maar dan blijkt ineens dat je maximale hypotheek lager uitvalt door een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En dat allemaal door die ene creditcard die je nooit gebruikt. Hoe kan dat?

De reden is eenvoudig: vanaf 1 december 2016 zijn de regels voor BKR strenger. Dit is de plek waar kredietverstrekkers alle leningen van consumenten registreren. Door de strengere regels is de kans groter dat je maximale hypotheekbedrag omlaag gaat.

Wat verandert er?

Voorheen had je alleen een BKR-registratie bij kredieten boven € 500 met een looptijd van meer dan 3 maanden. Zowel het bedrag als de looptijd gaat nu omlaag. Voortaan heb je al een registratie bij een krediet vanaf € 250, met een looptijd van een maand.

Ook je creditcard, limiet voor roodstaan op je betaalrekening of kopen op afbetaling bij een (web)winkel vallen voortaan onder deze BKR-registratie. Ongeacht of je van zo’n krediet gebruik maakt. Zelfs dan is de BKR-registratie al actief.

Op dit moment staan meer dan 8,5 miljoen consumenten met leningen bij het BKR geregistreerd. Zodra de nieuwe regels ingaan, is de verwachting dat ruim 3,5 miljoen mensen een extra registratie krijgen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor je hypotheek?

De meeste mensen merkten weinig van een registratie bij het BKR als ze een hypotheeklening wilden afsluiten. Pas bij grote kredieten, zoals een privé leasecontract voor een auto, of betalingsachterstanden kon zo’n registratie nadelig zijn voor je hypotheek. Nu je vanaf december ook met kleinere kredieten een BKR-registratie krijgt, verandert dat. Zo kan je hypotheek dan al bij de mogelijkheid om rood te staan lager uitvallen.

Hoe zit dat?

Stel je hebt een krediet van € 500 lopen bij Wehkamp. Volgens Vereniging Eigen Huis gaat je maximale hypotheek dan met € 2.800 omlaag. Een fors bedrag. Voor een krediet van € 1.500 valt je hypotheekbedrag mogelijk zelfs € 8.400 lager uit. En dan hebben we het slechts over één krediet.

Niet alleen je creditcard kan overigens gevolgen hebben voor je maximale hypotheek. Denk ook aan ‘koop nu, betaal later’-regelingen. Bijvoorbeeld bij de auto of keuken die je in termijnen betaalt.

Studieschuld aparte regeling

Heb je een studieschuld? Dan is dat van invloed op je hypotheek, maar op een andere manier. Deze lening loopt via DUO, onderdeel van de overheid, en is daarom geen onderdeel van de BKR-registratie.