reisverzekering
houd je hoofd én je auto koel!
8 juli 2024
De groene kaart kan een levensredder zijn op vakantie, heb jij hem gecheckt?
8 juli 2024
autovakantie

Lekker op vakantie met het gezin, gezellig terrassen met vrienden en hier en daar een festival. In de zomermaanden zitten we zeker niet stil. En dat is maar goed ook, want juist in deze periode is er genoeg te doen. Aan al dat leuks hangt wel een prijskaartje. Maar het goede nieuws: geld kun je besparen. Neem de auto, één van de grootste kostenposten. Hoe fijn zou het zijn als je deze zomer een stuk goedkoper kan rijden en meer geld overhoudt voor leuke dingen? Met deze tips kan dat.

Vergelijk en bespaar gemiddeld 256 euro op je autoverzekering

Je auto wordt ouder, je bouwt schadevrije jaren op en premies veranderen voortdurend. Genoeg redenen dus om regelmatig te vergelijken. Want het kan zomaar zijn dat je teveel betaald en dat is zonde van het geld. Betaal je de jaarlijkse premie in één keer? Gemiddeld bespaar je dan 6 procent. Dit verschilt wel per verzekeraar. Het is daarom goed om te checken wat het je oplevert. Je huidige autoverzekering vergelijken is volgens hem dus verstandig. Op basis van miljoenen jaarlijkse vergelijkingen bij Independer blijkt dat je gemiddeld 256 euro per jaar kunt besparen.

Maandelijkse kosten liggen tussen de 300 en 700 euro

Dat je auto één van de grootste maandelijkse kostenposten is, blijkt wel uit berekeningen van het NIBUD. Rijd je een auto uit het kleinste segment zoals een Toyota Aygo? Dan bedragen de gemiddelde totale kosten 332,50 euro per maand. Dit is inclusief verzekering, afschrijvingskosten en variabele kosten. Hieronder vallen onderhoud en reparaties. Valt je auto in de middenklasse zoals een Volkswagen Passat? Dan kan dit bedrag oplopen tot wel 671,50 euro. Reden genoeg dus om te besparen waar dat kan.

“Doorrijden voelt vaak lekker. Maar je portemonnee is daar wat minder blij mee. Zo is het bijvoorbeeld zuiniger om 100 te rijden in plaats van 130. Dit bespaart namelijk tussen de 15 en 25 procent aan brandstof”, zegt Tim Roks, auto-expert bij occasionplatform AutoTrack. Heb je een handbak? Dan rijd je zuiniger als je tussen de 2.000 en 2.500 toeren opschakelt. Verder is het een goed idee om iedere twee maanden je bandenspanning te controleren en, indien nodig, de banden op te pompen. Te zachte banden zorgen voor extra weerstand en dat kost brandstof.

Vergelijk tankstations voordat je vertrekt en bespaar

Ga je op een lege maag naar de supermarkt? Dan is de kans groter dat je thuiskomt met meer boodschappen dan gepland. Daarom werkt een boodschappenlijstje zo goed. Dit geldt ook voor tanken. Want kijk je niet naar je brandstofniveau voor vertrek of welke tankstations op jouw route het goedkoopst zijn? Dan kan het zomaar zijn dat je langs de A16 de hoofdprijs betaald, terwijl het veel goedkoper kan.

Het is ook de moeite waard om tankstations bij jou in de buurt te vergelijken. Het tankstation bij jou om de hoek is weliswaar lekker dichtbij. Maar dat tankstation 300 meter verderop kan een stuk goedkoper zijn. Daarom kan het echt lonen om vooraf te kijken welk tankstation in jouw omgeving het goedkoopst is. Online kun je dat eenvoudig vinden.

Auto aan vervanging toe? Overweeg een occasion

Heeft je trouwe bolide zijn beste tijd gehad of geeft de auto helaas de geest? Je kunt dan de spaarrekening helemaal leegtrekken voor een gloednieuwe auto. Maar een meer prijsbewuste en duurzamere koop is een occasion.

Veruit de grootste kosten van een nieuwe auto zitten in de afschrijving. In de eerste jaren is dit het hoogst en neemt af gedurende de leeftijd van de auto. Koop je een tweedehands auto? Dan profiteer je min of meer dubbel. Zowel de aanschafprijs als de afschrijving is lager.

Zo kies je de juiste dekking

Iedere auto en iedere situatie is anders. Wat misschien een jaar geleden de beste en goedkoopste autoverzekering was, hoeft dat niet langer te zijn. Zo wordt jouw auto ieder jaar ouder. En als je geen schade rijdt, bouw je meer schadevrije jaren op. Dat heeft direct invloed op je premiebedrag.

Check of je dekking aansluit bij de leeftijd van jouw auto. Heb je een oude auto met een te hoge dekkingsgraad, dan kun je flink besparen. Een goede vuistregel is dat je kiest voor een all risk verzekering wanneer je auto nul tot vijf jaar oud is. Tussen de zes en de tien jaar kies je voor WA plus. Is je auto ouder dan tien jaar? Dan volstaat in de meeste gevallen een dekking met enkel WA. Maar onthoud dat het hier gaat om een richtlijn. Rijd je een hele dure auto? Dan wil je die wellicht langer all risk verzekeren.