Prijsverschil benzine loopt op tot ruim 27 euro voor een volle tank
8 juli 2025
Autorijden bij tropische hitte: hier moet je op letten
8 juli 2025

Twee streekgenoten keerden recent met een lichtere koffer dan gepland terug van een vakantie in Málaga. Ze hebben het ernstige vermoeden dat luchthavenpersoneel uit hun ingecheckte koffers stal. Wat kun je als reiziger in zo’n geval doen? Twee experts aan het woord.

Bert Kolfoort en zijn vrouw landden vrijdag in Eindhoven, na een fijne periode in Zuid-Spanje. Thuis, in Ootmarsum, zagen ze dat er sieraden en pakjes sigaretten uit hun koffers waren gehaald. Een vriendin van Manon Nijland uit Enschede overkwam eind april hetzelfde. Een dure zonnebril, föhn, riem en toilettas waren plots verdwenen. Op haar koffer zat nota bene een extra slot.

Vliegveld van Málaga

De gemene deler tussen beide verhalen: de Twentenaren checkten hun koffers in op het vliegveld van Málaga. Beiden zijn ze er ook van overtuigd dat luchthavenpersoneel aldaar hun eigendommen stal. En beiden verwachten niet hun spullen ooit nog terug te zien.

Maar wat kun je als reiziger het beste doen als je merkt dat er uit een ingecheckte koffer is gestolen? Wie draagt aansprakelijkheid? En in hoeverre dekt je reisverzekering de schade? Babs van der Staak van de Consumentenbond wijst op het zogeheten Verdrag van Montreal, dat van toepassing is zodra bagage is afgegeven voor inchecken.

Vervoerder verantwoordelijk

Wat de consequentie daarvan is? In het verdrag staat dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor je bagage, vanaf het inchecken tot aan het moment dat jij het weer van de band haalt. Dat maakt dat diefstal verhaald kan worden bij de vervoerder.

Klinkt aangenaam voor gedupeerden, maar Van der Staak geeft aan dat je er als reiziger dan nog niet bent. Je moet aannemelijk maken dat er diefstal plaatsvond. En dat is vaak lastig of zelfs onmogelijk. Ze geeft aan dat een politierapport daarbij kan helpen. Maar de politie vraagt naar de locatie van de diefstal en dat lijkt in deze voorbeelden lastig aan te tonen.

Belang van aangifte

Toch is aangifte doen essentieel. Het liefst ter plaatse, maar in het geval van reizen gebeurt dat vaak thuis pas. De verzekeraar vraagt om zoveel mogelijk aantoonbaar te maken.

Omdat bagage niet onbeperkt verzekerd is en je bijna altijd een eigen risico hebt. Een verzekeraar dekt dan ook niet altijd alle schade.

Ook tot in detail aantonen wat er gestolen is, blijkt vaak niet eenvoudig. Ook hier gaat het om aannemelijk maken. Bewaar bonnetjes van waardevolle aankopen en bewaar foto’s waar die spullen op staan.

Scherp op fraude

Samengevat stelt de Consumentenbond dat het lastig is om je vervoerder aansprakelijk te stellen. Het makkelijkst is om de schade neer te leggen bij de reisverzekeraar. Dat werkt het best door een afschrift van de aangifte mee te sturen met je schadeclaim en door vakantiefoto’s waarop je spullen te zien zijn te tonen. En weet dat verzekeraars bij veelgeclaimde items – smartphones, tablets of zonnebrillen – scherp zijn op fraude.