Binnen een uur tijd brandden een aantal weken geleden drie auto’s uit in Rotterdam-Zuid. Het waren de zoveelste autobranden dit jaar. Ook de Peugeot van Kamila (30) kan naar de schroot. Hoe wrang: de kans dat ze een beroep kan doen op haar verzekering is minimaal. ,,Hoe kom ik nu op mijn werk?”
Ze ligt maandagnacht nietsvermoedend te slapen als plotseling de bel gaat. Kamila, woonachtig aan de Bas Jongeriusstraat in de Rotterdamse Tarwewijk, schuifelt naar de voordeur en treft daar een agent. Of die blauwe Peugeot misschien van haar is?
Dat is-ie. Tot haar grote schrik hoort Kamila dat het voertuig in brand heeft gestaan. Al snel wordt duidelijk dat de auto, cruciaal voor de Poolse om op haar werk bij een bloemenverwerker bijna 30 kilometer verderop te komen, total loss is.
Niet alleen de Peugeot brandt uit. Op twee nabijgelegen plekken – de Pleinweg en het Amelandseplein – gaan tussen 01.30 uur en 02.20 uur óók twee auto’s in vlammen op. In alle gevallen houdt de politie rekening met brandstichting.
Enkele uren na de branden doet Kamila beteuterd het portier van haar auto open. Aan buitenkant is nauwelijks schade te zien, binnen des te meer. Met haar handen gebaart de Poolse dat de Peugeot rijp is om klein gemaakt te worden door een autopers. ,,En waarom? Ik heb geen idee.”
Dinsdag zit ze noodgedwongen thuis. ,,Ik werk 28 kilometer verderop. Zonder auto kan ik daar niet komen. Wat nu? Ik heb ook nog een 2-jarig dochtertje dat ik naar de kinderopvang moet brengen. En ik ben alleen casco verzekerd… In Polen.”
De vragen die Kamila heeft, hebben velen in de Rotterdamse regio óók. Dit jaar ziet de politie namelijk een opmerkelijke stijging van het aantal autobranden. Waar in heel 2023 nog 159 auto’s in brand gestoken werden, waren dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar al 111.
In 2024 was het voornamelijk raak in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Een verklaring voor de stijging heeft de politie niet. Over het algemeen lijkt het om losstaande incidenten te gaan.
De drie branden van maandagnacht koppelt de politie vooralsnog wél aan elkaar. Een 45-jarige Roemeen is aangehouden en zit vast. Hij werd herkend op camerabeelden die in één van de straten zijn gemaakt. De politie onderzoekt nog of de auto’s willekeurig zijn gekozen.
Je zult hoogstwaarschijnlijk uit eigen zak moeten bijleggen als je een nieuwe auto koopt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer
Een uitgebrande auto zorgt eigenlijk altijd voor een financiële strop. Dat komt omdat autobezitters lang niet altijd tegen vandalisme verzekerd zijn. En als dat wel zo is, krijgt iemand vaak slechts de dagwaarde uitgekeerd.
In het gunstigste geval spoort de politie de verantwoordelijke op en vergoedt die persoon de schade. ,,Een gedupeerde krijgt dan de dagwaarde van zijn of haar auto terug, niets meer. Je zult dus hoogstwaarschijnlijk uit eigen zak moeten bijleggen als je een nieuwe auto koopt. Tegelijkertijd heb je wél de mogelijkheid om eventuele immateriële schade te verhalen.”
Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt geen soelaas voor gedupeerden van brandstichting, zegt Dijcks. Dat fonds vergoedt namelijk alleen schade die is veroorzaakt door een (ander) motorvoertuig.
,,Het fonds wordt gevuld door autoverzekeraars die in Nederland actief zijn en is dus alleen voor Nederlandse auto’s. Het mooie is wel dat het niet uitmaakt wáár de schade is veroorzaakt. Gebeurde het tijdens je vakantie in Frankrijk? Dan kun je alsnog bij het fonds aankloppen.”
Een enkeling houdt financieel overigens wél wat aan een uitgebrande auto over. ,,Je hebt all risk-verzekeringen met een aanschafwaarderegeling. Met zo’n pakket zou het kunnen zijn dat je íets beter van zo’n incident wordt.”