Hypotheek oversluiten: kun jij besparen op je hypotheek?

Spanje en delen Frankrijk op oranje, wat betekent dat voor je reisverzekering?
31 augustus 2020
Hittegolf voorbij: goed nieuws voor je zonnepanelen
31 augustus 2020
Hypotheekvormen

Voor het eerst in jaren is de hypotheekrente weer langzaam aan het stijgen. Door de coronacrisis is er namelijk onzekerheid in de financiële markt. Op dit moment is de hypotheekrente nog steeds laag. Wil je je hypotheek oversluiten? Regel dit dan voor het te laat is. Zo heb je zekerheid en kan je profiteren van de lage rente. Maar let op: oversluiten is niet altijd voordelig.

Wat is oversluiten? 

Oversluiten betekent eigenlijk dat je een volledig nieuwe hypotheek afsluit. Met die hypotheek los je de schuld van de oude hypotheek af. Je krijgt nieuwe voorwaarden en nieuwe rente. Daarom wordt ook je inkomen weer getoetst. Houd daar dus rekening mee. 

Veel mensen kiezen voor oversluiten, omdat een nieuwe hypotheek een lagere rente of betere voorwaarden heeft. Dat kan natuurlijk interessant zijn. Maar reken jezelf niet gelijk rijk. Er komen namelijk verschillende kosten bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld oversluitkosten betalen. Dit bedrag rekent je hypotheekaanbieder, omdat die rente misloopt door je overstap. En denk ook aan kosten voor de taxatie, de notaris en hypotheekadvies of – bemiddeling.

Meer zekerheid door hypotheek oversluiten

Voor veel mensen is het nu een goed moment om over te sluiten. Hoe dat komt? De afgelopen jaren is de hypotheekrente steeds gedaald. Door de coronacrisis zijn de rentes nu langzaam aan het stijgen. Maar ze zijn nog steeds laag. Daardoor is de kans groot dat de rente nu lager is dan toen je je huidige hypotheek afsloot. Door een nieuwe hypotheek af te sluiten, bouw je zekerheid in. Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar, of zelfs van 15, 20 of 30 jaar? Dan ben je langere tijd verzekerd van een lage rente. Dat geeft rust. De rente korter vastzetten kan natuurlijk ook. Dat zorgt voor lagere maandlasten, maar ook voor een kortere periode van zekerheid over de rente.

Wanneer is je hypotheek oversluiten een goed idee? 

Je eigen situatie bepaalt of oversluiten een goed idee is. De lagere maandlasten moeten namelijk wel opwegen tegen de eenmalige oversluitkosten. Heb je nu een hypotheek met een hoge rente van bijvoorbeeld 3-4 %  en loopt je rentevaste periode binnen een paar jaar af? Dan kan oversluiten interessant zijn. Je bent dan weer voor langere tijd verzekerd van een lage rente. En heb je verbouwplannen of wil je energie besparen? Ook dan is oversluiten het overwegen waard. Je kan dan verbeteringen en waarde aan je huis toevoegen, soms zelfs zonder dat je maandlasten oplopen.

Staat je rente voorlopig nog vast? Dan kan je wel oversluiten, maar levert het vaak geen voordeel op. Je betaalt namelijk hoge overstapkosten aan je hypotheekaanbieder, omdat die veel rente misloopt door je tussentijdse overstap. Je hypotheekaanbieder kan de boeterente berekenen. Ook goed om te weten: er zijn een paar situaties waarin je niet kan oversluiten. Bijvoorbeeld als je huis onder water staat, of je een spaar- of beleggingshypotheek hebt.