Ruim 7 procent van de Nederlanders met een koophuis zegt zijn huis periodiek te verhuren via sites zoals Airbnb. Bij mensen tussen de 18 en 44 is dat zelfs 15 procent. Als we uitgaan van 4,5 miljoen koopwoningen in ons land, gaat het bij 7 procent om 315.000 woningen die dus voor langere periodes worden verhuurd. Dit blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A in opdracht. Ook tijdelijk verhuren heeft consequenties voor de dekking van je woonverzekering. Pas dus goed op als je jouw huis met alle mooie spulletjes erin verhuurd, want het kan zijn dat je niets vergoed krijgt.
Het lijkt een slim idee: het huis verhuren als je zelf op vakantie bent. Je verdient er een mooi zakcentje mee en huis staat niet leeg. Maar hoe zit het als de huurder schade in of aan jouw huis veroorzaakt? Hoe zit het eigenlijk met de spullen in jouw huis? Wat dekt de huidige ‘normale’ woonverzekering dan wel of niet? Een andere vraag is, mag je jouw woning eigenlijk wel verhuren? Want dit is ook niet bij alle koophuizen het geval.
Wil je je huis verhuren? Zoek dan eerst goed uit of dit überhaupt wel mag. Heb je een koophuis? Lees dan goed de voorwaarden van de hypotheek door. Van veel geldverstrekkers mag je het huis namelijk niet verhuren als de hypotheek nog loopt. Woon je in een huurhuis? Dan moet de huurbaas altijd toestemming geven voor het (tijdelijk) verhuren van het huis. Of de woningcorporatie, als je in een sociale huurwoning woont.
Let op: ook al heb je toestemming, je bent niet automatisch verzekerd. Dat komt omdat de opstalverzekering is afgestemd op jouw eigen situatie. Het risico voor de verzekeraar verandert als er, tijdelijk, andere mensen in jouw huis wonen. Daardoor kan de opstalverzekering gewijzigd worden. Het kan zijn dat je meer gaat betalen. Of dat bepaalde dingen niet langer verzekerd zijn. Zoek dit van te voren goed uit.
Bij verhuur is er geen sprake meer van privégebruik. Daarom dekt de opstalverzekering geen schade meer. Dit geldt voor verhuur waar je een vergoeding voor krijgt. Bijvoorbeeld als je je huis voor meer dan drie maanden verhuurt. Maar ook bij een gratis huizenruil krijg je vaak geen vergoeding bij schade. De verzekeraar kijkt naar de frequentie, de duur en wie er in het huis komt. Een eenmalige, korte huizenruil met familie is natuurlijk anders dan je huis een half jaar verhuren aan een expat.
Verhuur je jouw huis aan toeristen via Airbnb? Dan biedt deze organisatie een verhuurdersgarantie aan. Met die garantie worden schades tot een bepaald bedrag vergoed. Maar het is geen vervanging voor de woonverzekering. Er wordt namelijk best veel uitgesloten. Tegenwoordig hebben steeds meer verzekeraars een woonverzekering met dekking voor tijdelijke verhuur. Zoals via woningruil sites of huizenruil. Goed om dat te checken.
Advies is: neem altijd contact op met de verzekeraar voordat je gaat verhuren. Er zijn woonverzekeringen waarbij je tijdelijk mag verhuren, denk daarbij aan een maximale periode van 30 dagen. Daarvoor gelden verschillende voorwaarden. Goed om te weten: je bent in elk geval niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door je huurders. Diefstal en vandalisme door anderen is alleen verzekerd als er ingebroken is en er braaksporen zijn.
Check bij de verzekeraar:
Als er mensen via sites als Airbnb in jouw huis komen, dan verhuur je niet alleen het huis, maar ook de inboedel. Dan wil je natuurlijk dat de spullen ook goed verzekerd zijn. Net als een opstalverzekering, biedt een inboedelverzekering niet automatisch dekking als je jouw huis verhuurt. En gelden er verschillende voorwaarden. We raden je daarom aan om altijd contact op te nemen met de verzekeraar. Zo kom je bij schade niet voor verrassingen te staan. Brengt de huurder eigen spullen mee? Dan zijn die niet verzekerd met jouw inboedelverzekering. De huurder moet zelf een passende verzekering afsluiten.
Geef je verhuur niet door? Dan kun je bij schade voor vervelende verrassingen komen te staan. Het kan zijn dat de verzekeraar de schade maar gedeeltelijk vergoedt. Of zelfs helemaal niet. Gelukkig wijst de verzekeraar jouw claim niet gelijk af. Ze kijken wat ze hadden gedaan als je de verhuur wel had doorgegeven. Zou de schade dan vergoed worden? Grote kans dat je nu ook een vergoeding krijgt. Maar zouden ze voorwaarden aan de verhuur hebben verbonden? Dan gelden die nu ook. Denk daarbij aan een beperkte dekking of hoger eigen risico.