festival
Festivalseizoen van start: zijn mijn spullen verzekerd?
2 juli 2015
autovakantie
Controleer je autoverzekering voor je op vakantie gaat
14 juli 2015
griekenland

Geldtips voor Griekenland

Hoe zit het met geld in Griekenland? Kan ik als toerist nog pinnen en als ondernemer nog betalingen doen? Tien vragen én tien antwoorden.
Vraag: Hoe kan ik mij vóór vertrek voorbereiden op een eventuele Grexit of bankroet tijdens mijn verblijf in Griekenland?
Antwoord: Neem vanuit Nederland ten minste genoeg contant geld mee naar Griekenland om de belangrijkste uitgaven contant te kunnen betalen. Houd er rekening mee dat u het risico loopt op diefstal of verlies van uw contante geld, in Griekenland of elders. Contant geld wordt meestal tot een maximum bedrag vergoed door reisverzekeringen. Controleer dit goed in uw eigen reisverzekering.

Neem ook een creditkaart mee naar Griekenland. Als u niet meer met uw betaalpas kunt betalen, kunt u wellicht nog wel met uw creditkaart betalen.

Tot slot adviseren wij u om vlak voor vertrek contact op te nemen met uw reisorganisatie en de adviezen van de Rijksoverheid te raadplegen.

Vraag: Kan ik in Griekenland bij een eventuele Grexit of bankroet nog contant geld opnemen met mijn betaalpas of creditkaart?
Antwoord: Op dit moment kunt u in Griekenland beperkt of helemaal geen contant geld opnemen bij geldautomaten. De situatie ter plekke kan snel wijzigen. Geldautomaten kunnen leeg raken en dagenlang niet worden bijgevuld. Er gelden nu opnamelimieten per dag en per betaalpas. Dit geldt dan ook voor uw geldopname. Wel ligt de opnamelimiet voor buitenlanders bij veel Griekse geldautomaten hoger dan de limiet voor Grieken, zolang er nog geld in de automaat zit.

Als u in Griekenland met uw betaalpas of creditkaart geen contant geld meer kunt opnemen, dan kunnen verschillende banken in Nederland u in bepaalde noodsituaties contant geld verstrekken. Dat heet noodgeld of ‘emergency cash’. Dit noodgeld krijgt u van een door uw bank aan te wijzen buitenlandse bank of andere buitenlandse instelling. Wij raden u aan om voor uw vertrek bij uw eigen bank na te vragen of zij een dergelijke dienst aanbiedt en zo ja, of er in Griekenland nog noodgeld in voorraad is.

Ook het noodgeld raakt op, zo melden de banken. De voorraad noodgeld is beperkt. Als veel buitenlanders in Griekenland tegelijkertijd een beroep doen op noodgeld dan raakt de voorraad snel uitgeput. Vraag daarom aan uw bank of die nog noodgeld kan verstrekken.

Vraag: Kan ik in Griekenland bij een eventuele Grexit of bankroet nog met een betaalpas of creditkaart betalen aan de kassa?
Antwoord: Op dit moment kunt u in Griekenland naar omstandigheden normaal met uw betaalpas of creditkaart aan de kassa betalen. In het algemeen beschikken Griekse winkels en horeca-bedrijven echter veel minder vaak over een pinautomaat dan u in Nederland gewend bent. Bovendien kunnen Griekse ondernemers hun betaalautomaten buiten gebruik stellen zolang ze beperkt geld van hun bankrekeningen kunnen opnemen.

Vraag: Kan ik nog geld overboeken naar Griekenland?
Antwoord: Alle Nederlandse banken houden betaalopdrachten naar Griekenland boven een bepaald bedrag tijdelijk tegen en nemen daarover contact op met de opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever niet bereikbaar is, wordt de opdracht binnen één werkdag alsnog uitgevoerd. De grens waarboven betalingen worden tegengehouden, verschilt per bank. Vraag daarom aan uw bank welke grens die hanteert.

Vraag: Kan ik nog betalingen ontvangen uit Griekenland?
Antwoord: De Griekse overheid heeft strenge beperkingen gesteld aan betalingen vanuit Griekenland naar het buitenland. Die worden alleen uitgevoerd na specifieke goedkeuring. Welke voorwaarden de Griekse overheid daar nu aan stelt, is niet in detail bekend.

Vraag: Kan ik met een Griekse betaalpas of creditkaart nog betalen of geld opnemen in Nederland (of in andere eurolanden)?
Antwoord: Sommige Griekse betaalpassen of creditkaarten kunnen nog wél in het buitenland worden gebruikt en andere niet. Daarom kunt u dat het beste navragen bij de verstrekker van uw Griekse betaalpas of creditkaart. Meestal is dat bij uw Griekse bank.

Nederlandse acceptanten (zoals winkels en horecabedrijven) hoeven uw Griekse betaalpas of creditkaart niet te weigeren. De betaalautomaat zal tijdens een betaling automatisch aangeven of uw Griekse bank de betaling goedkeurt of niet. Als uw betaling niet wordt goedgekeurd, moet u op een andere manier betalen, bijvoorbeeld contant.

Vraag: Is het nog verstandig om vóór vertrek aanbetalingen te doen bij Griekse hotels, vakantiewoningverhuurders, busbedrijven, veerdiensten, luchtvaartmaatschappijen, etc…?
Antwoord: De Grieks toerismesector staat er naar verhouding beter voor dan andere bedrijfstakken in de Griekse economie. Omdat de scenario’s voor Griekenland momenteel onduidelijk zijn, kunnen wij hierover geen concreet advies geven. Wij raden u aan om dit ook bij uw eventuele reisorganisatie of reisagent na te vragen.

Vraag: Kan ik mijn overboekingen ten gunste van Griekenland laten intrekken?
Antwoord: Nee, een betaalopdracht wordt in principe direct verwerkt en kan na verzending niet meer worden teruggedraaid. Betaalopdrachten die geagendeerd zijn voor latere verwerking kunnen binnen de door uw bank gestelde voorwaarden nog wel worden ingetrokken.

Nadat een betaalopdracht is uitgevoerd, kunt u aan de Griekse begunstigde vragen om het geld vrijwillig terug te boeken. Daar zijn dan weer de beperkingen van de Griekse overheid voor uitgaande betalingen vanuit Griekenland op van toepassing.

Vraag: Mijn bedrijf doet zaken (financiële transacties) met relaties in Griekenland. Waar moet ik rekening mee houden?
Antwoord: Zolang Griekenland een euroland blijft, kunnen Europese overboekingen en Europese incasso’s in beginsel worden uitgevoerd. Wel kunnen er beperkingen worden opgelegd zoals de Griekse overheid nu heeft gedaan. Om geen risico te lopen kunt u bij levering van goederen vooruitbetaling vragen.

Als u graag wilt dat bepaalde overboekingen van uw bedrijf naar Griekenland door uw bank worden tegengehouden, neem daarover dan contact op met uw eigen bank.

U kunt eventueel ook werken met zogeheten Letters of Credit (documentair betalingsverkeer). Vraag uw bank om nadere informatie.

Vraag: Kan ik in Nederland betalingen met Griekse betaalpassen of creditkaarten zonder risico accepteren?
Antwoord: Ja, banken en creditkaartmaatschappijen staan in Nederland garant voor alle geslaagde betalingen met een betaalpas of creditkaart. Als die garantie niet meer gegeven kan worden, zullen betalingen met Griekse betaalpassen of creditkaarten automatisch door uw betaalautomaat worden geweigerd.

Bron: Betaalvereniging Nederland, een samenwerkingsverband tussen banken, betaalinstellingen en elektronisch geld-organisaties.