Ga je deze zomer met de auto op vakantie? Dan is de kans groot dat je niet weet of je wel een groene kaart bij je hebt. 87 procent van alle vakantiegangers checkt dit namelijk niet. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Research. Kun je geen groene kaart aantonen in een land waar dat wel verplicht is? Dan heb je geen bewijs van verzekering en dat kan een boete opleveren.
Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan krijg je een groene kaart. Hiermee laat je in het buitenland zien dat je verzekerd bent. Daarom heet het ook wel een internationaal verzekeringsbewijs. En dat is erg handig. Want meer dan de helft van vakantievierend Nederland gaat dit jaar met de auto op pad. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Research.
Stel dat je in het buitenland een ongeluk veroorzaakt. Op de groene kaart vind je de benodigde informatie die je op het schadeformulier invult. Door het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben, voorkom je een hoop gedoe. Want heb je de groene kaart niet bij je waar dat wel moet en je veroorzaakt een ongeluk of krijgt pech? Dan kan dat een hoop ellende opleveren.
Ga je met de auto op vakantie binnen de Europese Unie? Dan hoef je in veel gevallen geen groene kaart bij je te hebben. De politie kan namelijk aan je kenteken aflezen of en waar je bent verzekerd. Zeker zijn van je zaak? Bekijk dan hier in welke landen de groene kaart verplicht is. Het gaat in veel gevallen om landen buiten de EU.
Goed om te weten: een groene kaart is maar 1 jaar geldig. Check daarom altijd voor je vertrekt de geldigheid. Is je huidige groene kaart niet meer geldig? Dan kun je bij je verzekeraar een nieuwe aanvragen. Vroeger moest je een fysieke kaart bij je hebben, maar dat is niet meer nodig. Een digitale versie is voldoende. Daarom verstrekken veel verzekeraars de groene kaart in 2024 alleen nog maar per mail.
In het eerdergenoemde onderzoek van Q&A Research zegt 57 procent van de vakantiegangers de dekking van de autoverzekering niet te checken voor vertrek. Ze zijn van mening dat de huidige dekking goed genoeg is. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor vertrek je dekking te bekijken. Want al ben je nog zo goed verzekerd, niet alle dekkingen zijn geldig in het buitenland. Vervangend vervoer is hier een goed voorbeeld van. Bij sommige verzekeraars heb je een extra buitenlanddekking nodig. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van jouw verzekering, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Ga je in de zomermaanden de weg op? Dan zie je waarschijnlijk een stuk meer caravans dan normaal. Het vakantievoertuig blijft in Nederland mateloos populair. Niet voor niets zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar een flink aantal caravans verkocht. Om precies te zijn 11,5 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder, zo meldt brancheorganisatie KCI. Ga je zelf op vakantie met een caravan of aanhanger? Dan moet je hiervoor een apart internationaal verzekeringsbewijs hebben wanneer deze zwaarder is dan 750 kilogram. Dit geldt onder andere in Duitsland, Polen en Spanje. Je kunt dit bewijs aanvragen bij je verzekeraar. Check van tevoren of je verzekeraar je caravan wel dekt.
Is de caravan vastgekoppeld aan je auto? Dan is deze standaard WA-verzekerd. Maar let op, want staat jouw caravan op de camping en rijdt iemand ertegenaan, dan is de caravan niet verzekerd. Op dat moment heb je een speciale caravanverzekering nodig. Bij het afsluiten ervan kun je kiezen voor verschillende aanvullende dekkingen.
De enquête is uitgevoerd door Q&A Insight in opdracht van Independer. Hiervoor is een representatieve groep van 1000 Nederlanders met een rijbewijs geselecteerd.