De belangrijkste weetjes over private lease

11 vragen over de privacywet
3 juni 2018
Voedselvergiftiging tijdens vakantie: hoe ben je verzekerd?
3 juni 2018
Het aantal huishoudens dat een auto rijdt via private lease, neemt toe. Maar is private lease voor iedereen een goede oplossing? En hoe zit het met uw schadevrije jaren?
Of u beter een nieuwe auto kunt kopen of leasen, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u van plan bent uw nieuwe auto te betalen met geleend geld, dan kunt u beter nog even goed kijken naar de aanbiedingen van de private leasebedrijven. Private lease is namelijk vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Heeft u spaargeld waarvan u uw nieuwe auto wilt betalen, dan is dat vaak voordeliger. Let wel: váák, maar dus niet altijd.

Senioren

Voor senioren die een nieuwe auto willen aanschaffen, is private lease vaak een goede oplossing. Kredietverstrekkers zijn namelijk niet zo happig op oudere klanten, terwijl veel private leaseaanbieders geen leeftijdsgrens hanteren. De leasemaatschappijen die wel met een leeftijdsgrens werken, houden meestal 75 jaar aan.

Voortijdige beëindiging leasecontract

Als u uw auto least bij een bedrijf met het Private Lease Keurmerk, weet u zeker dat er vooraf goed naar uw financiële situatie wordt gekeken. Hiermee wordt voorkomen dat u een te grote financiële verplichting aangaat. Gedurende de looptijd van het leasecontract kan er natuurlijk wel van alles veranderen. Een echtscheiding, een ontslag, een verhuizing – er zijn genoeg redenen om het leasecontract te willen ontbinden. Daar zijn echter kosten aan verbonden, zeker in het eerste jaar van het contract. Vraag dit goed na bij de leasemaatschappij. Overigens: bedrijven die zijn aangesloten bij het Private Lease Keurmerk, berekenen geen afkoopkosten als de houder van het leasecontract overlijdt.

Private lease en hypotheek

Als u van plan bent een ander huis te kopen, is private lease niet altijd een goed idee. Volgens de Consumentenbond brengt de bank 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Praktijkvoorbeeld: stel je hebt € 50.000 aan inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je dan maximaal € 230.445 lenen. Bij private lease met maandelijkse kosten van € 400 is de maximale hypotheek € 161.970, een verschil van maar liefst € 65.475! Daar moet wel bij worden vermeld dat de bank een eventuele lening voor een auto natuurlijk ook meeneemt in de berekening van de maximale hypotheek.

Kilometers

Rijdt u jaarlijks minder dan 10.000 kilometer, dan is het de vraag of private lease voor u wel de juiste oplossing is. De meeste leasemaatschappijen rekenen met een kilometrage van 10.000 of 15.000 per jaar. En helaas: niet alle maatschappijen betalen u geld terug als u minder hebt gereden dan het overeengekomen aantal kilometers per jaar.

Schadevrije jaren

Wanneer u gedurende drie jaar geen eigen auto hebt, gaan uw opgebouwde schadevrije jaren soms verloren. Of u uw schadevrije jaren bij private lease behoudt, ligt aan de voorwaarden die de leasemaatschappij hanteert. Overweegt u private lease en heeft u veel schadevrije jaren opgebouwd, dan loont het de moeite dit goed na te vragen.