Zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens hebben geen aansprakelijkheidsverzekering (afgekort: AVP). En dat is niet zonder risico. Je kunt namelijk flink in de (financiële) problemen komen als je niet goed verzekerd bent en vervolgens schade veroorzaakt. Toen dit in het nieuws kwam, vlogen de AVP’s de deur uit. Onze expert legt uit waarom de verzekering zo belangrijk is.
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als je schade veroorzaakt bij iemand anders, of aan spullen die niet van jou zijn. Bijvoorbeeld als je koffie over iemands laptop gooit, of iemand aanrijdt met de fiets. Zoiets gebeurt natuurlijk niet expres, maar is wel behoorlijk vervelend. Ook voor degene die met de schade zit. Want is de veroorzaker niet verzekerd? Dan moet die de kosten betalen. Heeft hij of zij dat geld niet? Dan zijn de kosten voor de rekening van degene met schade.
De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering geldt niet alleen voor jezelf en/of partner, maar ook voor minderjarige kinderen. En voor kinderen die lid zijn van het huishouden, maar bijvoorbeeld op kamers wonen. Let op: bij het afsluiten van de verzekering moeten de kinderen wel worden doorgegeven.
Ook huisdieren vallen onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is mooi, want we zien dat veel van de grotere letsels vaak te maken hebben met schade veroorzaakt door een huisdier. Zoals een vervelende beet van een hond, die uiteindelijk meer dan 40.000 euro aan schade oplevert.
Zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens hebben geen aansprakelijkheidsverzekering. Vooral jonge mensen sluiten de verzekering niet af. Dat is niet zo gek: vaak zit een AVP namelijk in het pakket met de inboedelverzekering. Heb je geen eigen huis? Dan weet je misschien niet eens dat de verzekering bestaat, of dat je hem ook los kunt afsluiten. Maar ook mensen met een eigen huis zijn niet altijd verzekerd. We zien dat meer dan 30 procent geen aansprakelijkheidsverzekering afsluit bij een inboedelverzekering. Van de gezinnen zonder kinderen neemt 38 procent geen AVP bij hun woonverzekering. Alleenstaanden met kinderen sluiten het vaakst wél een AVP af bij hun woonverzekering. Waarschijnlijk door het risico op ongelukjes die een kind kan veroorzaken.
De kosten van (letsel)schade na een ongeluk kunnen flink oplopen. Stel, je bent op skivakantie en veroorzaakt een ongeluk met een student geneeskunde. Door de val op de piste raakt deze student arbeidsongeschikt. In het ergste geval wordt je aansprakelijk gesteld voor al het geld dat diegene had verdiend tijdens een carrière als (goedverdienende) arts. Dat is een behoorlijk bedrag, wat de meeste mensen niet kunnen betalen. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering en niet genoeg geld om te kosten te betalen? Dan veroorzaakt dit flinke problemen. Wanneer de rechter bepaalt dat je verantwoordelijk bent voor de kosten, blijft de schuld je achtervolgen. Maar ook degene met schade heeft weinig geluk. Die krijgt namelijk geen vergoeding en moet dus zelf opdraaien voor de kosten.
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, zoals dat wel het geval is bij een auto- en zorgverzekering. Toch loop je zonder die verzekering behoorlijk risico. Het is dus verstandig om te checken of je al een AVP hebt. Is dat niet het geval? Dan is het slim om er toch een af te sluiten. Zo voorkom je financiële problemen na een ongeval.