Contant geld beperkt gedekt op inboedelverzekering

Verstandig omgaan met autoschade
1 oktober 2019
Dit betekent Prinsjesdag 2019 voor je portemonnee
1 oktober 2019
lening

Door de gestaag dalende rente dreigt de spaarrente negatief te worden. Sparen gaat dan geld kosten. Volgens opiniepeilingen zou dat voor veel spaarders reden zijn om het volledige saldo op te nemen en thuis te bewaren. Dat lijkt slimmer dan het is, want contant geld is slechts zeer beperkt verzekerd op de inboedelverzekering.

Dat blijkt uit gegevens van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC). Bij alle 31 onderzochte inboedelverzekeraars is contant geld gedekt, maar de voorwaarden kunnen verschillen. Vier verzekeraars vergoeden op een standaardpolis maximaal 1500 euro bij schade aan en/of diefstal van contant geld. Dat zijn AON, De Goudse, Ohra en United Insurance. Deze 1500 euro is het hoogste verzekerde bedrag in het onderzoek.

Bij de andere verzekeraars ligt het lager. Elf verzekeraars hebben een maximum van 1250 euro. Het laagste maximum verzekerde bedrag is 250 euro. Nationale Nederlanden, ING en Klaverblad hanteren dit maximum.

Waardepapieren

Ook bij de definitie van ´contant geld´ zijn verschillen. In de meeste gevallen vallen waardepapieren, zoals aandelen en obligaties, onder contant geld. Maar ook paspoorten identiteitsbewijzen, waardebonnen, bankpassen en waardecheques kunen worden gezien als waardepapieren.