Bespaartips september 2017

Het wat-ik-ooit-nog-wil-doen-lijstje
24 augustus 2017
Vaker lenen voor een auto
24 september 2017

Bespaartips september 2017

September is aangebroken, en over enkele maanden staan de feestdagen weer voor de deur. Nu alvast wat geld besparen? Lees deze tips!

1. Los boetevrij af.

Wanneer u aflost op uw hypotheek en is de gangbare rente op hypotheken nu hoger dan uw eigen hypotheekrente, dan rekent de bank u geen boeterente. U hoeft dus geen rekening te houden met het maximaal vrij af te lossen bedrag. Vraag de bank wel eerst naar de kosten om zeker te zijn.

2. Plan vooruit.

Het blijft een goede bespaartip: schaf cadeautjes voor de decembermaand ver voor deze feestmaand aan, ze zijn dan een stuk goedkoper. Door nu op de aanbiedingen te letten en in te kopen, bent u in december goedkoper uit.

3. Kies een jaarlijkse lijfrente.

De rekenrente voor uw lijfrente-uitkering is nog steeds erg laag. Om te zorgen dat u niet de rest van uw leven het slachtoffer bent van de huidige lage rente, kunt u tegenwoordig ook het opgebouwde kapitaal in gedeelten inzetten voor een lijfrenteuitkering. U spreekt per jaar de uitkering af en hebt zo kans op een hogere uitkering. Het kapitaal dat u niet gebruikt, wordt ‘doorbelegd’. Wel loopt u door het doorbeleggen van het beschikbare kapitaal meer risico. Uw tussenpersoon kan u adviseren over de mogelijkheden en risico’s van de verschillende aanbieders.

4. Alleen zijn heeft voordelen.

Komt u weer alleen te staan, gewild of ongewild, onderzoek dan of u in aanmerking komt voor huur- of zorgtoeslag omdat uw inkomen en/of vermogen is gedaald onder de toekenningsgrenzen. Gebruik de rekenhulp van de belastingdienst om te zien wat uw mogelijkheden zijn. U kunt met terugwerkende kracht de huur- en zorgtoeslag nog aanvragen, uiterlijk tot de uiterste datum van uw aangifte inkomstenbelasting (dus later als u uitstel van aangifte hebt gekregen).

5. Oudjes doen het nog best.

Met een opgeknapte oude telefoon kan men nog heel goed uit de voeten. Deze zogenoemde refurbished telefoons zijn opgeknapte oudere telefoon, soms al langer gebruikt, soms nog bijna nieuw, maar altijd nog goed te gebruiken. De aankooopprijs is vaak lager dan die van een nieuwe.

6. Ruzie maken is duur.

Een nalatenschap gaat niet zelden op aan advocaten en andere adviseurs omdat de erfgenamen het niet eens kunnen worden. Vaak helpt het om samen met een mediator de knoop door te hakken. Vrienden zullen de ruziënde erfgenamen niet meer worden, maar ze houden tenminste nog iets van de erfenis over. Wilt u ruzie later voorkomen, maak dan een duidelijk testament, houd een goede administratie van schenkingen boven de € 500 bij en benoem een externe executeur.

7. Investeer in je testament.

De kosten van een testament zijn ten opzichte van het uurtarief van de notaris zo goedkoop dat je nauwelijks een goed testament voordat geld mag verwachten. Wilt u toch een goedkoop testament, zorg dan dat u goed voorbereid bij de notaris zit. Voor die goede voorbereiding is tenminste een gesprek met een deskundige op het gebied van erfrecht/erfbelasting noodzakelijk. Echt goedkoop wordt het er voor u niet van, maar later plukken uw erfgenamen de vruchten (ze betalen minder erfbelasting).

8. Denk nu al aan uw belastingaangifte.

In december is het nemen van maatregelen om belastingvoordeel te bereiken vaak al te laat. Ga dus nu al aan de slag om te zorgen dat u in aanmerking komt voor de ouderenkorting (het belastbare inkomen moet bruto minder zijn dan € 36.057, huurtoeslag (schenken om onder de vrijstelling box 3 te komen, ongeveer € 25.000 pp). En wilt u een kind meer schenken dan de vrijstelling van € 5320, splits dit dan in een bedrag plus lening nu en maak voor het meerdere gebruik van de schenkbelastingvrijstelling van 2018 door het meerdere dan kwijt te schelden. U voorkomt zo schenkbelasting.

9. Koop nu postzegels.

De prijs van de postzegels gaat per 1 januari met maximaal 7,1 procent omhoog. Koop nu postzegels en verzend uw post in 2018 net een beetje goedkoper.