Bespaartips augustus 2017

Wat kost een volle tank over de grens?
10 augustus 2017
Echtscheiding en het huis; moet ik gebruiksvergoeding betalen?
15 augustus 2017
lening

Bespaartips augustus 2017

Zin om geld te besparen? Deze maand weer een aantal handige tips. De juiste autoverzekering kiezen, uw eigen frisdrank maken, het opvullen van uw AOW-gat... lees snel verder.

1. Houd rekening met lagere belasting.

Op het moment dat je AOW ontvangt betaalt u in de eerste twee belastingschijven minder belasting. Hebt u iets af te trekken of krijgt u een afkoopsom, houdt dan rekening met dit lagere belasting tarief. Van een aftrekpost krijgt u meer terug bij 40,8 procent dan bij 22,9 procent belasting. En over een afkoopsom betaalt u juist liever minder belasting. Haal hypotheekrente dus tijdig naar voren en doe die handeling liever nog voordat je AOW krijgt. Laat de afkoopsom bij voorkeur vrijvallen in het jaar dat u volledig AOW-gerechtigd bent. Let op, in het jaar waarin u AOW ontvangt, betaalt u het gemiddelde tarief inkomstenbelasting, dus zoveel maanden het hoge en zoveel maanden het lage tarief gedeeld door 12 maanden.

2. Goedkoper op reis.

Wilt u goedkoper reizen, denk dan eens aan blablacar; u reist dan met iemand anders mee die ook die kant op moet en deelt de kosten. Liever zelfstandig op reis? Met de app Goeuro ziet u snel welke vorm van vervoer wat kost.

3. Shoppen voor de notaris.

Een testament of verklaring van erfrecht nodig, een ander huis kopen? Shoppen voor een goedkope notaris blijft de moeite waarde. De prijsverschillen kunnen groot zijn. Laat u een nieuw testament maken, let dan op het tarief (bel verschillende notarissen) en zorg dat u weet wat u wilt, dan krijgt u een beter testament.

4. WOZ-waarde aanvechten.

De meeste woningeigenaren ontvangen hun nieuwe WOZ-waarde aan het begin van het nieuwe jaar en hebben dan zes weken om bezwaar te maken. Bent u door een erfenis de nieuwe eigenaar van een woning, dan mag u op dat moment bezwaar maken tegen de WOZ-waarde als u die te hoog acht. Een gerealiseerde verkoopprijs die lager is dan de WOZ-waarde of een taxatierapport helpt om de WOZ-waarde te drukken. Iedere duizend euro minder waarde scheelt u erfbelasting.

5. Opletten bij een nieuwe autoverzekering.

Volgens De Consumentenbond zijn de premies voor autoverzekeringen de laatste tijd gestegen. Ontvangt u ook een hogere premie voor uw autoverzekering, ga dan eens shoppen. Let op de voorwaarden, niet in de laatste plaats de leeftijdsgrens of een hogere premie bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Je kan natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

6. AOW-gat vullen.

Is uw partner jonger dan u en heeft zij/hij geen of geringe eigen inkomsten, dek dan het risico van uw overlijden en het veel lagere inkomen van uw langstlevende partner af met een overlijdensrisicoverzekering. Bereken hoeveel geld nodig is om de huidige levenstandaard vol te houden tot de eerste eigen AOW. Laat het uit te keren bedrag ieder jaar afnemen en bereken dan de premie op een van de vergelijkingssites. Vaak kunt u voor een beperkt bedrag het risico van armoede na overlijden afdekken. Let op de maximale leeftijd waarop nog verzekerd kan worden of vraag hulp van een verzekeringstussenpersoon.

7. Maak uw eigen frisdrank.

Frisdrank uit de winkel zit vaak vol suikers en is best duur. Voor veel minder geld en minstens net zo lekker maakt u zelf icetea of een fris watertje. Op internet zijn vele recepten te vinden voor thuisgemaakte verfrissingen. Maar een bosje verse munt of een paar schijfjes citroen in een karaf water doet al een hoop.

8. Lekker voor weinig.

Volgens het Voedingscentrum besteedden we 1960 in een doorsnee huishouden meer dan 30 procent van het budget aan voedsel. In 2011 was dit aandeel teruggelopen tot 11 procent. Dat is een gemiddelde, is uw budget voor voedsel nu beperkt, dan heeft het Voedingscentrum een aardig boekje voor u: Lekker voor weinig, met recepten van € 2 per maaltijd per persoon.