De belangrijkste nepmails, win-acties en babbeltrucs

geld
Veranderingen voor je portemonnee in 2018
3 januari 2018
Twintig procent meer ski’s gestolen op wintersport
3 januari 2018
We worden vandaag de dag vaker dan ooit lastiggevallen door oplichters. Via de mail, de telefoon of aan de deur. Dit zijn de belangrijkste, die we nog eens willen herhalen.

Babbeltruc met kerstpakket

Een oudere vrouw uit Zeist werd slachtoffer van een babbeltruc waarbij twee oplichters een kerstpakket aanboden. De twee verdachten belden aan het einde van de middag bij de vrouw aan. Ze hadden een kerstpakket bij zich dat zogenaamd van haar zoon kwam.
Om deze aan te nemen, ‘hoefde ze alleen maar haar pincode in te toetsen om €0,01 cent over te maken’. De vrouw merkte pas later dat ze was opgelicht toen ze haar familie sprak. Ze blokkeerde meteen haar rekening. Helaas was het al te laat.

Nepmail ING

Dan een bekende phishingmail uit naam van ING Bank. In het bericht staat dat ‘binnenkort de toegang van een of meerdere apparaten tot de Mobiel Bankieren App vervalt. Om dit te voorkomen, zou je de app moeten bijwerken en de toegang tot het apparaat moeten verlengen. Dat kan zogenaamd via een knop (‘Mobiel Bankieren App verlengen’).
Klik hier niet op. Het is een veelgebruikte truc van oplichters om aan persoonlijke gegevens te komen. De bank zal nooit op deze manier om zulke gegevens vragen. Bij twijfel; neem contact op met de bank.

Win-actie IKEA

Ook maakten we melding van een nepmail uit naam van IKEA, waarin staat ‘dat je kans maakt op een cadeaukaart van 500 euro’. In werkelijkheid is de mail helemaal niet afkomstig van IKEA. Om te winnen, hoef je zogenaamd alleen maar een enquête in te vullen via een link. Doe dit niet; er zitten oplichters achter die gegevens willen verzamelen om ze vervolgens door te verkopen.

Nepcollectanten

Het tv-programma Opgelicht?! ontving onlangs een melding uit Nijmegen over zogenaamde collectanten voor Blijf van mijn lijfhuizen. Ook hier ging het om oplichters. Bel de politie als u deze collectanten tegenkomt. Collectanten moeten zich ten alle tijden kunnen legitimeren dus vraag bij twijfel altijd om ID.

Phishingmail over pakketje

Tot slot willen we nog eens extra waarschuwen voor een nepmail uit naam van een postbedrijf, zoals Sandd of PostNL. Er zou een pakketje onderweg zijn. Om die in ontvangst te nemen, hoef je alleen maar de ‘zending- en contactgegevens’ te bevestigen. Maar als je op de link klikt, download je een schadelijk zip-bestand met malware (verstopt virus). Al meer dan 40.000 mensen hebben geklikt op de link. Wees dus alert.