Autoverzekering: beperkt casco of all risk kiezen?

Autoverzekering maakt plaats voor verkeersverzekering
25 november 2015
Wintersport en reisverzekering: wat moet je weten?
3 december 2015

Autoverzekering: beperkt casco of all risk kiezen?

Als je auto vijf jaar oud is, blijf je 'm dan nog all risk verzekeren? Veel mensen durven het risico niet te nemen. Maar durf je het wel als je auto zes jaar oud is, of zeven? Blijf niet te lang je auto oververzekeren. Kies je voor een beperkt casco-dekking, dan bespaar je eenvoudig tot 250 euro per jaar. En de meest interessante dekkingen houd je gewoon.

Beste dekkingen ook in beperkt casco

Beperkt casco is één stapje terug vanaf all risk. De meeste dekkingen uit de all risk-verzekering zitten er echter nog gewoon in. De belangrijkste is de diefstal- en inbraakdekking. Maar ook een barst in je voorruit, een afgewaaide tak op je motorkap of een vuurpijl tegen je voorportier zijn allemaal schades die zijn meeverzekerd op de beperkt casco-verzekering.

Wat dekt all risk dat beperkt casco of WA+ niet dekt?

Het belangrijkste verschil tussen WA+ en all risk-verzekering is de dekking voor verkeersschade. De all risk-verzekering vergoedt alle schades die zijn ontstaan in het verkeer en die bovendien je eigen schuld zijn. Is iemand anders aansprakelijk, dan is de schade immers te verhalen op de tegenpartij en heb je de all risk-verzekering niet nodig.

Het tweede verschil is vandalisme. Wordt je auto kapotgemaakt door een vandaal of is de dader van een aanrijding niet te achterhalen, dan kun je dat alleen claimen op je all risk-verzekering. Hieronder zie je een overzicht van de verschillen.

autoverzekering-wa

Achteruit tegen een paaltje grootste risico

Twijfel je of je je auto beperkt casco moet verzekeren, bepaal dan ook hoe groot de kans is dat je een ongeluk maakt. De meeste geclaimde schades op de all risk-verzekering zijn parkeerschades, zo bleek onlangs nog uit onderzoek van autoverzekeraar Allianz. Heb je parkeersensoren en weet je er goed gebruik van te maken, dan is het grootste risico op schade al geweken.

Beperkt casco tot € 247,92 per jaar voordeliger

De auto's uit onderstaande proefberekening beschikken allen over parkeersensoren. Heb je geen parkeersensoren in je auto? Dan kun je ze er altijd nog in laten zetten. Voor de Ford kan dat al vanaf 150 euro inclusief montage. Zitten ze erin, dan levert je dat wellicht premiekorting op.

In de onderstaande berekening zie je het verschil in premie tussen de all risk- en beperkt casco- autoverzekering:

BMW 318i (2010)
Dagwaarde € 19.500
Schadevrije jaren: 6
Voordeligste all risk-verzekering: € 55,27
Voordeligste beperkt casco-verzekering: € 35,45
Verschil: € 237,84 per jaar

Opel Insignia (2010)
Dagwaarde € 12.000
Schadevrije jaren 6
Voordeligste all risk-verzekering: € 49,85
Voordeligste beperkt casco-verzekering: € 29,19
Verschil: € 247,92 per jaar

Ford Fiësta (2010)
Dagwaarde € 7.250
Schadevrije jaren 6
Voordeligste all risk-verzekering: € 31,45
Voordeligste beperkt casco-verzekering: € 19,82
Verschil: € 139,56 per jaar

Een dure beperkt casco-verzekering kan nog steeds evenveel kosten als een voordelige all risk-verzekering. De beste tip voor autoverzekeringen blijft dus goed vergelijken. Met de juiste kennis kun je zo een goede balans vinden tussen dekking en premie.