Autorijden zonder geldig rijbewijs kan dure grap worden

Winterbandentest
2 oktober 2018
De rentehopper: een nieuw fenomeen?
12 november 2018

Duizenden mensen rijden rond met een ongeldig rijbewijs. Dit nieuws publiceerde de NOS afgelopen periode. Het gaat om mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, omdat ze bijvoorbeeld zijn aangehouden met alcohol achter het stuur. Maar ook ouderen die volgens onderzoek niet meer geschikt zijn om te rijden, bijvoorbeeld vanwege dementie, blijken met het ongeldige rijbewijs de weg op te gaan. Niet alleen kan dit een forse boete opleveren: als je een aanrijding veroorzaakt ben je nog verder van huis.

Schrikbarende cijfers

Het CBR heeft vastgesteld dat alleen al sinds 2015 meer dan 5000 mensen hun rijbewijs onterecht nog op zak hebben, terwijl hen verzocht is dit in te leveren. Verder is het volgens de NOS lastig te bepalen hoeveel van deze bestuurders hier vervolgens mee in de auto zijn gestapt. Wel hield de politie de afgelopen drie jaar jaarlijks bijna 3000 mensen staande met een ongeldig rijbewijs. Het blijkt dus dat het merendeel van de bestuurders waarvan het rijbewijs ongeldig is, hier toch mee blijft door rijden.

Boete kan in de duizenden euro’s lopen

Niet alleen het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs is strafbaar: ook het bewaren van het roze pasje mag niet. Hier staat namelijk een geldboete op van 230 euro. Ga je er ook nog eens mee rijden? Dan kan die boete oplopen tot 8300 euro. Ook riskeer je een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.

Autoverzekering vergoedt niet alle schade bij ongeval

Het rijden zonder rijbewijs is ook verzekeringstechnisch niet erg handig. Als je pech hebt, heeft dit een behoorlijke impact op je portemonnee. Rijd je met een ongeldig rijbewijs en veroorzaak je een ongeluk? Het feit dat je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs kan ervoor zorgen dat een verzekeraar besluit jouw schade niet te vergoeden. Je verzekeraar vergoedt in dit geval wel de materiële schade of letselschade bij de tegenpartij. Deze schade probeert hij vervolgens op jou te verhalen. Schade aan je eigen auto wordt in deze situatie niet uitgekeerd.

Zo zit het bij een verlopen rijbewijs

Ook als je rijbewijs verlopen is mag je niet de weg op. Doe je dit toch en veroorzaak je een aanrijding? Ook in dit geval kan het je duur komen te staan als er door jouw schuld schade ontstaat aan anderen. Je verzekeraar probeert dan om de schade op jou te verhalen. Zeker bij letselschade kan dit bedrag hoog oplopen.

Bron: NOS