Warme zomers zijn steeds normaler in Nederland. Temperaturen boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer. Dat is niet alleen zwaar voor ons, maar ook voor je auto. Tropische hitte heeft namelijk invloed op het asfalt, je banden, het motorblok en zelfs je brandstofverbruik. Ga je de weg op tijdens een warme periode? Dan is het slim om je goed voor te bereiden.
Bij extreem warm weer kan asfalt zacht worden. Dat gebeurt vooral op rustige provinciale wegen, of bij net vernieuwd asfalt. Waarom kan dat gevaarlijk zijn? Als het wegdek zachter wordt, verliezen je banden sneller grip. Hierdoor wordt je remweg langer, vooral als je snelheid niet aanpast op de situatie. Met extreme hitte neemt de kans op schade, pech of een ongeluk toe. Rijd je veel op en ga je op vakantie met de auto? Dan is het verstandig om je autoverzekering goed onder de loep te nemen. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent tegen de risico’s die bij warm weer vaak voorkomen. Denk aan motorschade door oververhitting, banden- en/of lakschade.
Hitte heeft invloed op je banden. Ze raken sneller beschadigd door een scherp steentje of oneffenheden in de weg. Dus: wat kun je doen?
Ook heeft de hitte invloed op je bandenspanning. Warme lucht zet uit, waardoor je bandenspanning flink kan toenemen. Dit verhoogt de kans op een klapband. Vooral wanneer je met hoge snelheid rijdt. Zijn je banden juist te zacht? Dan slijten ze sneller. Controleer je banden daarom regelmatig. Dit kun je het beste doen wanneer ze koud zijn, dus voor vertrek.
Zeker tijdens files of lange ritten in de hitte moet je motor harder werken. Het is daarom extra belangrijk dat de koelvloeistof op peil is. Is dit niet het geval? Dan kan je motor oververhit raken. Dit herken je aan het rode lampje op je dashboard. Het kan ook gebeuren dat je stoom onder de motorkap ziet. Zet je auto gelijk veilig aan de kant en draai het stuur zo dat de wielen naar de vangrail wijzen. Vervolgens zet je de motor uit en open je (voorzichtig!) de motorkap. Zo kan de hitte ontsnappen. Alleen wanneer de motor volledig is afgekoeld, kun je koelvloeistof bijvullen. Ook belangrijk: Je mag koelvloeistof alleen bijvullen als het echt nodig is. Twijfel je? Dan kun je beter wegenwacht bellen.
Oververhitte motor niet standaard verzekerd
Stoom uit de motor is pech, en geen schade. De autoverzekering dekt schade, maar pechhulp is daar geen standaard onderdeel van. Je kunt dit wel apart of als aanvullende dekking afsluiten. Controleer voor je vertrekt of je pechhulp hebt. Sta je met pech langs de weg en wil je dan nog een pechhulpverzekering afsluiten? Dan kost het je bijna altijd flink extra om deze meteen te kunnen gebruiken.
Een geheugensteuntje om het verschil tussen schade en pech te onthouden: schade komt van buiten de auto (een andere auto, het weer, een ingeslagen ruit). Pech komt vanuit de auto zelf (de motor, verkeerde brandstof, accu).
Je wilt er niet aan denken: rondrijden in een bloedhete auto. Gelukkig is bijna iedere auto tegenwoordig uitgerust met airco. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in de auto, maar het gebruikt wel extra brandstof. Vooral op korte ritten of in de stad kan het gebruik extra oplopen. Dat komt doordat de motor bij lage snelheid minder efficiënt werkt, terwijl de airco relatief veel vermogen heeft. Om het verbruik te beperken kun je, zeker als je alleen even boodschappen gaat doen, beter eerst de ramen openzetten zodat de hitte uit de auto kan.
Is je auto niet meer gloednieuw, dan is de kans groot dat je een WA-verzekering hebt. Dat is verstandig, want de waarde van een auto daalt snel, dus een hoge dekking (en daarmee duurdere premie) is vaak niet meer nodig. Wel geldt: met alleen een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. En we weten nu dat tropische hitte meer risico’s met zich meebrengt. Het is daarom goed om te weten welke schade wel en niet onder je verzekering valt. Schade aan je eigen auto, zoals motorschade, bandenschade of gesmolten lak, wordt niet vergoed met een WA-verzekering. Rijd je vaak onder extreme weersomstandigheden? Kijk dan zeker of jouw autoverzekering voldoende is – en overweeg misschien (tijdelijk) een hogere dekking.