Tijdens de energiecrisis dachten veel mensen dat energiebedrijven hun prijzen expres hoog hielden. Zij zouden energie voor een lagere prijs inkopen, maar dit niet meteen aan klanten doorberekenen om extra winst te maken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht dit, maar vond geen bewijs dat dit echt gebeurde.
De ACM heeft van 2021 tot en met juni 2023 zes energieleveranciers onderzocht. Zij keken of de leveranciers aan ‘rockets & feathers’ deden. Dit betekent dat ze de prijzen sneller verhogen bij kostenstijgingen, maar veel langzamer laten dalen wanneer de kosten afnemen.
De ACM heeft hier geen bewijs voor gevonden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat energieleveranciers even snel kostenstijgingen als kostendalingen doorberekenen aan klanten. Het vermoeden was dus onterecht.
Ondanks dat er geen bewijs was voor ‘rockets & feathers’, maken mensen zich nog steeds zorgen over de betaalbaarheid van energie. De energiemarkt is concurrerend, maar ook concurrerende energieprijzen kunnen hoog zijn. Daarom blijft de ACM de situatie goed in de gaten houden.
In een concurrerende energiemarkt is het belangrijk om de tarieven van energieleveranciers goed in de gaten te houden. Zo kunnen de kosten tussen energiecontracten tot wel € 500 per jaar verschillen.
Kies uit een vast, variabel of dynamisch contract. Een vast contract geeft je prijszekerheid, terwijl variabele en dynamische contracten mee kunnen bewegen met de marktprijzen. Denk goed na over welk type contract het beste bij jou past, zodat je nooit te veel betaalt.