Je komt goed uitgerust terug van vakantie en ontdekt dat je zonnebril gesneuveld is. Dit kan natuurlijk gebeuren en daarom heb je een reisverzekering. Een schadeclaim indienen is tegenwoordig eenvoudig, maar soms is het slimmer om zelf een nieuwe zonnebril te kopen.
Elke schade die je meldt, hoe klein ook, is een aparte claim. En inderdaad, dat is typisch iets waar je een verzekering voor hebt. Dat bord dat je bij vrienden thuis laat vallen? Daar kun je de aansprakelijkheidsverzekering voor inzetten. Op je zonnebril gaan zitten? De reisverzekering springt in. De auto te dicht bij een paaltje gezet en nu een deukje in de deur? Gelukkig heb je een all risk autoverzekering.
Bij die laatste zijn de gevolgen van het claimen vrij duidelijk: je verliest schadevrije jaren en betaalt meer premie. Wat veel mensen niet weten, is dat elke schade die je claimt op jouw naam staat geregistreerd.
Vraag jij elke keer dat je op vakantie bent geweest om een schadevergoeding, dan bouw je snel veel meldingen op. Deze worden opgeslagen in Stichting CIS, het Centraal Informatie Systeem.
Bij een aanvraag van een verzekering kijkt de verzekeraar naar een aantal zaken. Een belangrijke factor is: wat moeten ze verzekeren? Een langere reis is duurder om te verzekeren dan een weekendje weg. Neem je een dure camera mee, dan betaal je ook meer premie. Waar de verzekeraar ook naar kijkt, is de persoon die ze verzekeren. Heeft die de neiging om veel te claimen? Dan kan de verzekeraar daar gevolgen aan hangen.
De meeste verzekeringen, met uitzondering van de zorgverzekering, hebben geen acceptatieplicht. Dit betekent dat de verzekeraar elke aanvraag mag afwijzen, zolang hiervoor een geldige reden is. Het te veel claimen van schades kan worden gezien als een te hoog risico en is een geldige reden tot afwijzing.
De verzekeraar kan ook eisen dat er een verhoogd eigen risico voor je geldt, of dat je een beperkt aantal schadeclaims per jaar mag indienen. Dit zijn beperkende voorwaarden. Sommige reisverzekeraars hebben al vergelijkbare regels in hun algemene polisvoorwaarden: voor elke schade na de eerste die je in een jaar claimt, betaal je een verhoogd eigen risico.
Kortom: als je veel schademeldingen op naam hebt, wordt het moeilijker om je in de toekomst te verzekeren. Dit geldt voor allerlei verzekeringen: als je veel schades op je inboedelverzekering claimt, kan je autoverzekering worden afgewezen. Het gaat om de verzekerde persoon.
Nee, je hoeft je niet helemaal in te houden. Een verzekering is er om schades te vergoeden. Maar het belangrijkste doel van een verzekering is het opvangen van schades die je zelf niet makkelijk kan betalen.
Wees dus weloverwogen met het indienen van je schades. Natuurlijk bel je de verzekeraar als jouw koffer wordt gestolen. Maar vraag je goed af of het melden van die ene zonnebril het waard is om een extra schademelding op je naam te hebben. Vaak is dat niet het geval. Zo’n tripje naar de winkel voelt dan misschien een beetje jammer, maar op lange termijn is dat wel beter. En dat is de zonnige kant.