De zomer staat weer voor deur. Voor velen ook de tijd om op vakantie te gaan. Dan is de auto nog altijd het het populairste vervoersmiddel blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Q&A Research. Bijna de helft van Nederland gaat dit jaar met de wagen op vakantie. Maar wat als je zelf geen auto hebt? Mag je bijvoorbeeld zomaar de auto van je ouders lenen om daarmee op vakantie te gaan? En wie is aansprakelijk voor mogelijke schade?
Om maar direct antwoord te geven op de belangrijkste vraag: Ja, je mag je auto uitlenen aan iemand anders. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken. Maar let wel op hoe lang je de auto uitleent. Gaat het om een langere periode zoals een vakantie? Geef dit dan voor de zekerheid door aan je verzekeraar.
Als je een verzekering afsluit, maak je een afspraak met de verzekeraar om risico’s te dekken. De hoofdbestuurder speelt hierbij de grootste rol. Maar ontstaat er schade en blijkt achteraf dat iemand anders in de auto reed? Dan kan de verzekeraar zeggen dat je de afspraak niet bent nagekomen en dekken ze niets.
Bij uitleen voor een langere periode doe je er dus goed aan om dit door te geven aan de verzekeraar. Hierdoor voorkom je teleurstelling en bij schade misschien wel een flinke rekening achteraf.
Maar hoe het zit het als jouw kind de auto leent om boodschappen te doen? Wanneer dit af en toe gebeurt, kan dat niet snel een probleem opleveren. Rijdt je kind vaker in de auto dan jijzelf? Geef dit dan wel door aan de verzekeraar. Jongeren maken in de regel meer schade en betalen daarom ook meer premie. Daarnaast goed om te weten: sommige verzekeraars accepteren niet dat jongeren onder de 24 jaar in de auto rijden of hanteren in dat geval een hoger eigen risico. Controleer daarom je polisvoorwaarden goed voordat je je auto uitleent aan een beginnend bestuurder.
Leen je een auto van iemand anders? Dan ga je hier natuurlijk voorzichtig mee om. Toch kan het gebeuren dat je schade rijdt. Maar wanneer keert de verzekeraar wel uit en wanneer niet? “Dat hangt af van je gekozen verzekering. Leen je jouw auto uit aan iemand anders en heb je een basis WA verzekering? Dan wordt alleen de schade aan de tegenpartij vergoed. Je betaalt zelf de schade aan je eigen auto en je levert schadevrije jaren in,” zegt expert autoverzekeringen Menno Dijcks.
Met een autoverzekering WA beperkt casco wordt ook schade aan eigen voertuig vergoed. Maar let goed op: dit geldt alleen bij diefstal, schade, door storm, hagel of brand en schade door een botsing met loslopende dieren of vogels. Wil je zeker zijn van optimale dekking? Ga dan voor een WA all risk dekking.
Het kiezen van een juiste dekking kan veel problemen voorkomen. “Maar het beste wat je kunt doen? Dat is natuurlijk goede afspraken met elkaar maken. Dit voorkomt een hoop narigheid na eventuele schade. Ook al ken je iemand nog zo goed, duidelijke afspraken voorkomen gezeur. Spreek bijvoorbeeld af dat degene die de auto leent mogelijke schade hoe dan ook betaalt,” zegt Menno Dijcks van Independer.
En tot slot nog een tip: wanneer iemand je auto leent ga je er misschien al vanuit dat hij of zij een geldig rijbewijs heeft. Het kan toch een goed idee zijn om dit te vragen. Blijkt dit namelijk niet het geval? Dan ben je helemaal niet verzekerd en dat kan je duur komen te staan.