Eindelijk die nieuwe tv kopen of je kledingkast vullen met nieuwe kleding. Voorde feestdagen nog even een grote aankoop te doen. Helaas komt oplichting door webshops veel voor. Waar moet je op letten als je de webshop niet kent?
Het aantal fraudegevallen met online aankopen stijgt nog altijd. En de bedragen die gedupeerden kwijt zijn, stijgen mee. Volgens de Fraudehelpdesk was de gemiddelde schade de afgelopen 12 maanden 350 euro. Dat is ruim 20 procent hoger vergeleken met de 12 maanden daarvoor.
De politie verwacht voor 2023 meer dan 40.000 aangiftes van online aan- en verkoopfraude. Hoe voorkom je dat jij bij deze groep gedupeerden hoort? We hebben een paar tips, zodat jij veilig online koopt.
Veel mensen doen hun aankopen nog altijd zonder eerst de betrouwbaarheid van een webshop te controleren. Voor je aankoop reviews lezen kan fraude voorkomen. Zeker bij een onbekende webshop is dit een aanrader.
Dat is makkelijk te doen. Als je op Google het adres van de webshop plus het woord reviews intikt, dan zie je al beoordelingen over die webshop. Cybercriminelen kunnen zelf ook reviews schrijven. Controleer daarom meerdere reviews en als het kan op verschillende sites.
Vaak heb je bij webshops de optie om achteraf te betalen. Vertrouw je de webshop niet helemaal en kun je deze optie kiezen? Vink dan deze optie aan als betaalmethode. Dan ben je niet je geld kwijt als je pakketje niet komt opdagen.
Betalen op rekening is een voorbeeld van achteraf betalen. Dit kan via betaaldiensten zoals Klarna of Afterpay. Deze diensten zijn dan de tussenpersoon tussen jou en de webshop.
Verzekerd betalen kan ook een uitkomst zijn bij aankoopfraude. Dit kun je doen via je creditcard of Paypal. Als je dan wordt opgelicht, dan moet de webshop aan de betaaldiensten bewijzen dat de dienst of het product volgens afspraak geleverd is. Als klant krijg jij dan je geld terug.
Vooraf betalen met iDeal levert meer risico op. Als je dan wordt opgelicht ben je meestal je geld kwijt.