En opeens is het vroeg donker. In de wintertijd is het toch verleidelijk om de verwarming en alle lampen aan te zetten. Maar dat kost ook weer meer energie. Daarom zetten we tips op een rij zodat jij kunt besparen op je energierekening deze herfst en winter.
De tweedeling tussen zomer- en wintertijd is ooit bedacht om energie te besparen. Door deze tijden aan te houden slapen we meer als het donker is. Dan hebben we meer daglicht en hoeven er minder lampen aan. Sinds 1977 kennen we in Nederland de zomertijd zoals die nu is.
Waarschijnlijk heb je zelf al bedacht dat het met een dikke trui en pantoffels een stuk comfortabeler is in de winter. Laten we kijken naar andere energiebesparende methodes in huis.
Als je de verwarming aanzet in je huis, verwarm dan alleen de ruimtes waar je regelmatig bent. De woonkamer bijvoorbeeld, maar laat de verwarming in de studeerkamer op de eerste verdieping lekker uit als je er niet werkt. Houd alle deuren gesloten, zo ontsnapt er geen warmte en hoeft je thermostaat minder moeite te doen om de ruimte te verwarmen.
Die thermostaat mag ook naar beneden als je gaat slapen. Zet de temperatuur een uurtje voor je naar bed gaat op vijftien graden. Dat is een verschil dat je niet meteen merkt, maar wat wel een hoop scheelt op je energierekening. Als je slaapt merk je niet dat het wat kouder is.
Een uitzondering is vloerverwarming. Deze kun je het beste op 17 of 18 graden hebben staan. Als je deze namelijk ‘s ochtends aanzet, kost het veel energie om vanaf vijftien graden te beginnen. De besparing door hem ‘s nachts te verlagen, ben je dan weer kwijt.
In koude tijden is het verleidelijk om lekker warm te douchen. Maar een groot deel van de gasrekening is het verwarmen van water. Zo ook de douche. Je staat al vrij makkelijk bijna tien minuten onder de douche. Als je een paar minuten per dag minder doucht, scheelt dat een hoop.
Een extra tip is een waterbesparende douchekop. Kost een paar tientjes maar zorgt wel voor minder waterverbruik en daarmee een minder hoge energierekening. Voor de echt fanatieke spaarders: misschien kun je minder warm douchen of zelfs een koude douche nemen.
Sfeervol en niet duur. Met kaarsen creëer je simpel een knus, winters sfeertje zonder dat je energierekening stijgt.
Ook ledlampen zijn niet heel duur en besparen goed op je verbruik. Een led-lamp van 6 Watt kan qua sterkte al een gloeilamp van 40 Watt vervangen. Deze verbruikt minder energie, terwijl je evenveel licht hebt. Denk er wel aan om alle lampen uit te doen als je een kamer verlaat.
Een goed geïsoleerd huis levert veel op. Het is goed voor het milieu en jij hebt een warm huis én een lagere energierekening. Je verbruikt namelijk veel minder energie als de warmte goed binnen blijft. Heb je twee linkerhanden? Dan is het slim om een vakman in te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten isolatie.
En dan heb je nog tochtstrips. Vooral in oude huizen zorgen kieren voor kou in huis. Maak je alle kieren en naden dicht? Zorg dan wel dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan, bijvoorbeeld via roosters of klepraampjes. Tochstrips haal je gewoon bij de bouwmarkt.