Zie jij jezelf al in een gloednieuwe bolide op de weg rijden? Zonder gedoe met verzekeringen, wegenbelasting of onverwachte kosten voor onderhoud. Klinkt aantrekkelijk, toch? Misschien is private lease wel wat voor jou. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Naast een zakelijk leasecontract heb je ook privé de mogelijkheid om een auto te leasen. Voor een vast bedrag per maand leen je een auto van de leasemaatschappij, die je daarna weer inlevert. De prijs die je betaalt is inclusief wegenbelasting, kosten voor onderhoud en autoverzekering. Je hoeft dus alleen nog maar te tanken en dan ben je klaar om de weg op te gaan.
Wat zijn precies de voor- en nadelen van private lease? We hebben wat punten op een rij gezet:
Voordelen | Nadelen |
Geen spaargeld nodig | Duurder dan zelf een (tweedehands) auto kopen |
Vaak goedkoper dan een auto kopen met een lening | Je zit vast aan het leasecontract. Eerder opzeggen is duur |
Gemak, geen zorgen over onderhoud en de APK | Private lease heeft gevolgen voor hypotheek |
Inzicht in wat je per maand aan je auto kwijt bent | Duur bij weinig gebruik |
Geschikte optie voor jongeren en senioren | Schadevrije jaren kunnen verloren gaan als je meer dan 3 jaar least |
Eigen risico bij schade |
Ai, een paaltje over het hoofd gezien? Rijd je schade met een leaseauto, dan kan het zijn dat je eigen risico moet betalen. Het eigen risico is maximaal €500 en geldt per schade. Je betaalt dit meestal direct. Veroorzaak je meerdere keren schade in een jaar tijd? Dan verdubbelen veel leasebedrijven het eigen risico. Lease je je auto via een leasemaatschappij met het keurmerk Private Lease? Dan heeft de schade geen invloed op de leaseprijs die je per maand betaalt. Maar het kan wel zijn dat de leasemaatschappij hier naar kijkt bij een nieuw contract.
Heb je een eigen auto gekocht, dan bouw je met een normale autoverzekering schadevrije jaren op als je geen schade claimt. In ruil daarvoor krijg je korting op de premie. Bij private lease werkt dit anders. De leasemaatschappij sluit namelijk de verzekering af. Niet iedere maatschappij doet dit op jouw naam. Er wordt in zo’n geval dus geen rekening gehouden met de schadevrije jaren die je al hebt opgebouwd. Ook loop je het risico dat je schadevrije jaren vervallen, want die blijven maar drie jaar geldig.
Is de looptijd van je leaseauto afgelopen en wil je een auto kopen en verzekeren? Dan kun je bij de leasemaatschappij een bewijs van je opgebouwde schadevrije jaren opvragen. Let op: het verschilt per verzekeraar of dit bewijs wordt geaccepteerd en of je zo no-claimkorting kunt krijgen.
Als je een private leasecontract afsluit, krijg je automatisch een BKR-registratie. Zo’n registratie kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of andere lening. Een private leaseauto zorgt ervoor dat je maximale hypotheek omlaag gaat. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Je bent namelijk elke maand een vast bedrag kwijt aan je leaseauto, wat je niet kunt besteden aan je hypotheek.
Een lastige vraag en ook het antwoord is niet zo eenvoudig. Of een auto leasen bijvoorbeeld goedkoper is dan een auto kopen, verschilt per situatie. Heb je veel schadevrije jaren? Dan scheelt dit flink in de kosten voor de autoverzekering. Rijdt je maar weinig (minder dan 10.000 kilometer per jaar)? Dan is een eigen auto voordeliger dan een private leaseauto.
Tip: Ga voor jezelf goed na wat je belangrijk vindt. Zet de voor- en nadelen op een rijtje en bereken hoeveel je kunt besteden. Zo kies je bewust en kun je vervolgens de auto vinden die het beste bij jouw situatie past.
Kies jij voor een eigen auto in plaats van private lease? Dan wil je vast gemiddeld 259 euro per jaar besparen op jouw autoverzekering. Bekijk wat voor jou momenteel de beste en goedkoopste autoverzekering is.