Veel moderne auto’s hebben een keyless entry systeem. Een slimme sleutel die je auto ontgrendelt zonder dat je hiervoor op een knop hoeft te drukken. Makkelijk voor jou als autobezitter, maar helaas ook voor autodieven. Het is namelijk niet zo moeilijk om een keyless entry auto te stelen. Hoe gaan ze daarbij te werk? En hoe ben je voor hiervoor verzekerd? We zochten het voor je uit.
Een keyless sleutel heeft de vorm van een klein kastje of kaartje dat continu signalen naar je auto verstuurt. Het grote voordeel van zo’n slimme sleutel is dat je ‘m niet uit je broekzak hoeft te halen om je auto te openen of starten. Bijna alle merken hebben keyless entry. Voornamelijk (als optie) op duurdere modellen of uitvoeringen. Nieuwere auto’s hebben soms een beveiliging. Dan gaat de sleutel bijvoorbeeld in slaapstand als hij even stil ligt.
Criminelen hebben een hele slimme manier bedacht om zonder sleutel of braakschade een auto te stelen. Met een signaalversterker vangen ze het signaal van de sleutel buiten je huis op. Ongezien, geruisloos en supersnel. Omdat de meeste mensen hun autosleutels op een vaste plek naast de voordeur of in de woonkamer bewaren, is het hacken van het sleutelsignaal vaak appeltje-eitje.
Is je auto WA verzekerd? Dan is diefstal van je auto helaas niet gedekt. Heb je een autoverzekering met beperkt casco– of volledig cascodekking? Dan is autodiefstal normaal gesproken gedekt. Maar let op: de verzekeraar kan voorwaarden stellen voor de uitkering. Bijvoorbeeld dat er aantoonbare inbraaksporen moeten zijn. Deze ontbreken meestal bij inbraak in auto’s met een keyless entry systeem. Daarnaast moet je beide autosleutels hebben, dus ook de reservesleutel. En je moet aangifte doen bij de politie. Hoe verzekeraars omgaan met auto-inbraken zonder braakschade is verschillend.
Vanwege de diefstalgevoeligheid gelden er sinds begin dit jaar extra beveiligingsmaatregelen voor auto’s met een keyless entry systeem. Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering om een veiligheidscertificaat vragen. Heb je een auto met keyless entry? Kijk dan of de auto voldoet aan de nieuwe beveiligingseisen. Op de website van Kiwa-SCM zie je welke voertuigen zijn goedgekeurd en welke extra beveiliging nodig hebben. Ook is er een website om na te gaan in welke risicoklasse je auto valt (auto’s tot 10 jaar oud): Autodiefstalcheck.nl.
Auto-inbraken zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Maar we kunnen het de criminelen wel een heel stuk moeilijker maken. Dit kun je zelf doen: