Vier wijzigingen voor huizenkopers in 2021

Internetcriminaliteit stijgt explosief tijdens corona
29 oktober 2020
Grote prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen
29 oktober 2020

Ben jij, of je zoon of dochter, van plan om binnenkort een huis te kopen? Let dan goed op, want vanaf 2021 veranderen er een aantal regels. Dat is goed nieuws, want door deze wijzigingen kun je een hogere hypotheek krijgen. Daarmee komt het droomhuis dat nét iets te duur leek, misschien toch een stapje dichterbij. Maar reken je nog even niet te rijk. Over sommige maatregelen moet de politiek nog een beslissing nemen. Eind november worden de wijzigingen definitief bekendgemaakt.

Overdrachtsbelasting afgeschaft voor kopers onder de 35

Word je in 2021 de eigenaar van een huis, ga je hier zelf in wonen, én ben je onder de 35? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt je wel 2% van het aankoopbedrag. Voor een huis van 300.000 euro, betekent dit een voordeel van 6.000 euro. Dit bedrag hoef je dus minder te sparen, want overdrachtsbelasting moest je altijd met eigen geld betalen. Deze maatregel geldt in ieder geval de komende vijf jaar.

Studieschuld telt minder mee

Een studieschuld heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Dit gaat op basis van een vastgesteld percentage. Dit percentage wordt een gemiddeld percentage, op basis van de laatste vijf jaar. In veel gevallen heeft dit een gunstig effect, en kun je dus meer lenen. Met een studieschuld van 10.000 euro, kun je hierdoor volgend jaar ongeveer 3.000 euro meer lenen.

Tweede inkomen telt zwaarder mee

Koop je samen een huis? Dan kun je beide inkomens meetellen voor je maximale hypotheek. Het tweede inkomen telt dit jaar nog voor 80% mee. In 2021 wordt dit verhoogd naar 90% en kun je dus meer lenen.

Hogere NHG-grens

De grens van de koopsom waarmee je NHG kunt krijgen, gaat omhoog. Je kunt vanaf 2021 een huis kopen en met NHG financieren tot maximaal 325.000 euro.

Dit levert een voordeel op voor stellen met een gezamenlijk inkomen rond de 50.000 – 60.000 euro. Voor alleenstaanden geldt dit voordeel bij een jaarlijks inkomen rond de 60.000 – 65.000 euro. Vanaf 2021 kunnen zij tóch NHG krijgen en misschien wel een iets duurder huis kopen.

Bij een hypotheek met NHG heb je wel iets meer eigen geld nodig. Je betaalt voor NHG namelijk 0,7% van het hypotheekbedrag. Maar het levert je ook wat op. Kun je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer betalen? Dan blijf je door de NHG na verkoop niet met een restschuld zitten. Doordat de bank zo minder risico loopt, betaal je meestal een lagere rente.