Rijkswaterstaat deed er met man en macht alles aan om de snelwegen begaanbaar te houden. Miljoenen kilo’s strooizout gingen er binnen 24 uur doorheen. Of dat haaks staat op de waarschuwing niet de weg op te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld.
Er kunnen ook straten zijn waar helemaal niet gestrooid wordt. Bijvoorbeeld omdat de gemeente niet de middelen heeft om overal te strooien. Vaak beginnen strooiwagens met de belangrijkste doorgaande wegen en toegangswegen. Dit is iets om bij gladheid dus rekening mee te houden.
Schade aan je eigen auto door gladheid is alleen gedekt met een all risk-autoverzekering. Bij een WA of WA+ verzekering zal je de schade aan je eigen auto niet vergoed krijgen. In dat geval betaal je dus zelf de kosten voor bijvoorbeeld reparatie.
In landen waar winterbanden verplicht zijn, dekt je verzekering ook nog steeds de schade. In dat geval is de kans groot dat je wel een boete krijgt voor het rijden zonder winterbanden. Die kosten zijn uiteraard volledig voor je eigen rekening.
De kans op winters weer is de komende tijd nog niet geweken. Bij gladheid blijft het veiligste advies: niet in je auto stappen. Kun je op zo’n winterse dag echt niet anders? Zorg dan dat je in ieder geval je rijgedrag erop aanpast. Voorkomen is beter dan achteraf je schade verhalen op je autoverzekering.