De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze tonen de lage prioriteit aan die diefstal en inbraak krijgen versus ander criminele activiteiten. Dat is natuurlijk niet alleen negatief uit te leggen. De politie besteedt meer aandacht aan zaken waar persoonlijk geweld een rol bij speelt. Bij diefstal waarbij geweld was gebruikt werd 30% tot 50% van de zaken opgehelderd.
Fiets gestolen? Niks aan te doen.
Wordt jouw tweedehands fiets gestolen, waarvoor je zeer waarschijnlijk geen verzekering hebt, dan denk je wel twee keer na of je aangifte doet. Hoewel de online aangifte een politiemelding makkelijker heeft gemaakt, lijkt aangifte doen op basis van het terugvindpercentage van 3,7% vrijwel zinloos.
650.000 fietsen gestolen
De aangiftes van fietsendiefstal die worden gedaan zijn in de meeste gevallen noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op de fietsverzekering. Die verzekering keert niet uit zonder proces verbaal. Volgens schattingen worden er jaarlijks 650.000 fietsen gestolen.
Inbraak uit auto of woning
Van een gestolen auto of inbraak in je woning zul je veelal wel aangifte doen. Wat is de kans dat je daarmee te maken krijgt? Van elke 1.000 auto’s worden er elk jaar 6 gestolen. Inbrekers slaan hun slag bij 7 op de 1.000 woningen. En uit 6 op de 1.000 auto’s worden radio’s en andere spullen gestolen.
Hoewel vervelend als het je overkomt, zijn dit relatief kleine kansen. En vandaar dat verzekeraars die risico’s eenvoudig op zich durven nemen. Je auto, fiets of spullen ben je waarschijnlijk kwijt. Maar het geld kun je veelal terugkrijgen via je verzekering. Zorg dus vooral dat je daar niet te veel premie voor betaalt. Vergelijk je verzekeringen regelmatig.