Bedorven eten na stroomuitval: wat vergoedt je inboedelverzekering?
23 oktober 2015
Minder autoschade op vrijdag de 13e
13 november 2015
autovakantie

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade als jij daar volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Maar wanneer sluit je een WA-verzekering af? En is dat verplicht?

WA-verzekering voor je auto

In Nederland bestaat de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). In deze wet staat dat je als een auto hebt, je verplicht bent een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De WA-verzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt bij een ander. Met een WA-verzekering ben je dus niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Belangrijke voorwaarde bij deze verzekering is dat de schade moet zijn veroorzaakt door een motorrijtuig. Vaak wordt een WA-verzekering door veel mensen gewoon een autoverzekering genoemd. De naam WA-verzekering geeft alleen meer uitleg over waarvoor je precies bent verzekerd. Dat wordt ook wel de dekking van je autoverzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) wordt vaak verward met een WA-verzekering. Een AVP keert uit op het op moment dat een particulier verantwoordelijk is voor schade aan spullen of personen. In dit geval mag de schade dus niet veroorzaakt zijn door een motorrijtuig.

Een ander verschil is dat deze verzekering niet verplicht is. Veel mensen denken van wel. Dit komt waarschijnlijk omdat de verantwoordelijke voor de schade vaak wordt bepaald door de wet. De zogenaamde wettelijke aansprakelijkheid.

Is het nodig om beide verzekeringen af te sluiten?

Als je in het bezit bent van een auto is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dat geldt niet voor een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. We raden je wel aan om die af te sluiten. Het kost slechts een paar euro per maand en als je toch een keer schade maakt, voorkomt dit veel financiële ellende.