3 x zinloze verzekeringen die je moet vermijden

De weg op met gladheid en storm? Dit vergoedt je autoverzekering
22 januari 2016
Autoverzekering: hoe werkt de bonus-malusladder?
10 februari 2016

3 x zinloze verzekeringen die je moet vermijden

Stel: je kiest bij je autoverzekering voor pechhulp. Maar je had toch ook al pechhulp via de ANWB? Bij je reisverzekering wordt er weer naar gevraagd. En had je autodealer het laatst ook niet over pechhulp? Duidelijk? Niet bepaald. Toch doen verzekeraars er weinig aan om dit soort dubbele dekkingen te voorkomen.

1. Dubbele verzekeringen voor pechhulp

Je gaat voor onderhoud van je auto naar de dealer. Of je hebt een leaseauto. Grote kans dat een dekking voor pechhulp dan inclusief is. Maar je krijgt ook pechhulp via je ANWB-lidmaatschap. Bij je autoverzekering kun je de module ‘pechhulp’ aanzitten. En die module pechhulp komt ook terug bij de reisverzekering. Wat te doen?

Simpel: kies één pechhulp. De volledigste. Zeg de andere op. Bij exact dezelfde dekking geldt dat je alleen de eerste verzekering die je hebt afgesloten dekking biedt. Heb je er meerdere? Dan betaal je dubbele premie en krijg je er niets extra’s voor terug.

dubbele-pechhulp

2. Pas op: alleen Nederlands medisch tarief verzekerd!

Je basisverzekering betaalt bij spoedeisende medische hulp in het buitenland maximaal het Nederlandse tarief. Verzekeraars maken daar graag een groot probleem van. Maar in de praktijk geldt dat overal in Europa de medische rekeningen van ziekenhuizen gewoon betaald worden. Behalve als je toevallig in een dure privékliniek terecht komt.

Welke regeling er precies geldt per land is iets dat bijna geen enkele verzekeraar transparant op de website vermeld. Zo creëert de verzekeraar onzekerheid. En die onzekerheid zorgt ervoor dat mensen toch maar voor wat extra zekerheid kiezen. Ofwel: voor een extra verzekering.

Voor de 2% Nederlanders die naar de Verenigde Staten op vakantie gaan geldt inderdaad dat ze te maken kunnen krijgen met hogere kosten als het op zorg aankomt. Daarvoor kan de rubriek medische kosten op je reisverzekering dekking bieden. Maar vrijwel exact dezelfde dekking geldt via de meeste aanvullende zorgverzekeringen.

Hier geldt: als je al kiest voor dekking voor zorg in het buitenland, verzeker het dan niet dubbel. Dat is twee keer premie betalen voor hetzelfde.

3. Ongevallen inzittendenverzekering autoverzekering

De ongevallen inzittendenverzekering bij je autoverzekering. Iedereen kiest ervoor want je wilt je medepassagiers natuurlijk niet duperen als jij een ongeluk krijgt. Maar hoe nodig is die dekking eigenlijk?

Stel, je krijgt een ongeluk. Dan ben jij als bestuurder aansprakelijk. Of de bestuurder van de andere auto die het ongeluk heeft veroorzaakt. In beide gevallen kunnen jouw inzittenden hun schade of letsel, claimen via jouw WA-autoverzekering, dan wel via de autoverzekering van de andere bestuurder.

Waar is die inzittendenverzekering dan wél nog goed voor? Alleen voor jezelf. Maar het enige dat de verzekering doet, is een relatief beperkt bedrag uitkeren voor grote of onherstelbare schade aan een specifiek lichaamsdeel.

Voor de lage premie kiezen we deze verzekering ‘er vaak even bij’. Maar het nut ervan is echt erg klein. Wil je toch een inzittendenverzekering, dan is de schade inzittendenverzekering een beter idee.