Zomerse bui? Ben je dan verzekerd voor wateroverlast of blikseminslag?

Hittegolf voorbij: goed nieuws voor je zonnepanelen
31 augustus 2020
Geniet van ‘La Dolce Vita’ in Italië
6 oktober 2020

Zomers buitje? Naast de heerlijke zonnige dagen kan het in Nederland soms ook flink stormen. En die regen- en onweersbuien kunnen best wat schade aan je huis veroorzaken. Zoals stormschade door een omgevallen boom, waterschade door een ondergelopen kelder en bliksemschade. Heb je wateroverlast na regen, of schade door bliksem? Dan kan je gelukkig bij je woonverzekering terecht. 

Wateroverlast door neerslag 

Waterschade kan flink wat kosten met zich meebrengen. Je inboedelverzekering vergoedt vaak directe schade, zoals door een heftige regenbui. En ook bij je opstalverzekering kan je meestal terecht bij wateroverlast door neerslag. Bijvoorbeeld voor schade aan het plafond of stucwerk. Heb je indirecte schade, zoals door een overgelopen sloot? Dan vergoeden niet alle verzekeringen de schade. Check de polisvoorwaarden om te zien of waterschade door indirecte neerslag wordt vergoed. 

Had je de schade kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door ramen te sluiten? Dan bieden veel verzekeraars geen dekking. Er is dan namelijk geen sprake van onvoorziene schade. Is er een overstroming? Ook dan worden de kosten niet gedekt door je woonverzekering. Je kan wel compensatie krijgen via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). 

Schade door blikseminslag

Een blikseminslag kan behoorlijke schade aan je huis veroorzaken. Bijvoorbeeld brand, of scheuren in de muur. Hiervoor kan je terecht bij je opstalverzekering. Schade aan elektrische apparaten wordt gedekt door je inboedelverzekering. Dat is handig, want door blikseminslag kunnen die apparaten kapot gaan door overspanning (inductie). 

Slaat de bliksem in bij een woning of gebouw bij jou in de buurt? Dan kan dit ook schade aan je elektrische apparaten veroorzaken. De meeste verzekeraars vergoeden deze indirecte schade. Met een allrisk woonverzekering ben je sowieso verzekerd voor schade door blikseminslag. 

Tips: wat te doen bij schade door neerslag of bliksem?

Heb je schade door neerslag of bliksem? Zorg dan eerst dat je verdere schade beperkt. Daarna is het slim om de schade snel te melden bij je verzekeraar. Ze vertellen je vervolgens wat je moet doen. Wacht in elk geval even met het (laten) herstellen van schade. Een verzekeraar wil namelijk vaak een expert sturen om de schade te bekijken. 

Let op achterstallig onderhoud en tref voorzorgsmaatregelen 

Een belangrijke tip: zorg dat je achterstallig onderhoud oplost. In sommige situaties krijg je namelijk geen vergoeding als je niet alles hebt gedaan om schade te voorkomen. Bijvoorbeeld als je al een tijd een lekkende leiding hebt. Zorg dus dat je klusjes op tijd oppakt. En dat ramen en deuren dicht zijn bij slecht weer. Is er onweer op komst? Haal dan stekkers uit stopcontacten. Zo voorkom je schade aan elektrische apparaten. Een bliksemafleider kan een goed idee zijn als je een vrijstaand huis hebt.