Woninginbraak: 6 slimme verzekeringstips

Minder dekking voor smartphone en tablet
1 juli 2019
Excursies op vakantie niet altijd verzekerd
1 juli 2019

In meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aantal inbraken tijdens de zomermaanden fors. We vroegen onze experts wat je zelf kan doen om de kans op inbraak te verminderen. Of hoe je zorgt dat je in elk geval goed verzekerd bent ‘voor het geval dat’.  

Tip 1: check je dekking

Wanneer heb jij voor het laatst omgekeken naar je inboedelverzekering? Dit is het perfecte moment om nog eens te checken of de dekking van je inboedelverzekering nog aansluit bij de waarde van de spullen in huis. Wist je dat de premiebedragen van de meeste inboedelverzekeringen nauwelijks van elkaar verschillen? Maar dat de dekking, dus wat je krijgt uitgekeerd in het geval van schade en diefstal, soms wel duizenden euro’s scheelt.

Kostbaarheden: een hoofdstuk apart

Misschien heb je na het afsluiten van je inboedelverzekering een fotocamera met een set dure objectieven gekocht. Of je oma’s sieraden geërfd. Let dan extra goed op. Veel verzekeraars eisen namelijk dat je extra voorzorgsmaatregelen neemt tegen de diefstal van kostbaarheden. Zoals een kluis in huis. Of het aanvragen van een politiekeurmerk (zie ook tip 6). Bekijk dus goed wat de polisvoorwaarden van jouw kostbaarhedendekking zijn. Denk je dat het beter kan? Stap dan op tijd over naar een andere verzekeraar.

Tip 2: erfenis melden

Erfenis gekregen? Geef dit door aan je verzekeraar, zodat je het verzekerde bedrag kan ophogen. Daarvoor betaal je dan natuurlijk iets meer premie. Maar je krijgt bij diefstal of schade ook meer uitgekeerd.  

Tip 3: digitale administratie

Bewaar je bonnetjes nog altijd in een oude schoenendoos of multomap? In deze tijd van online shoppen adviseren we je om je aankoopbonnen digitaal te bewaren. In de cloud bijvoorbeeld. De voordelen: minder papierwerk in huis, je kunt je bonnen vanaf elke plek met internetverbinding inzien en, als dat nodig is, gemakkelijk als bewijsstukken naar je verzekeraar mailen.  

Tip 4: Geef voorrang aan de politie  

Repareer de schade van een inbraak pas nádat de politie bij je is geweest. Besluit je toch om zelf direct de schade te herstellen? Maak dan eerst duidelijke foto’s, die je als bewijs aan je verzekeraar kan laten zien.   

Tip 5: Adreswijziging doorgeven

Laat je verzekeraar binnen een maand na je verhuizing weten dat je op een ander adres woont. Als je dit vergeet, kan de verzekeraar besluiten je niet volledig uit te betalen bij (inbraak)schade.

Tip 6: Politiekeurmerk levert premiekorting op

Met een politiekeurmerk krijg je bij veel verzekeraars korting op je inboedelverzekering. Soms wel 20 procent! Om voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen in aanmerking te komen, moet je woning aan deze eisen voldoen.