Verschil tussen inboedelverzekering en opstalverzekering

Muzikale vakanties
1 maart 2020
Veelgestelde vragen én antwoorden over het coronavirus
1 maart 2020

Het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering heeft te maken met wat verhuisbaar is en niet. Alles wat je kunt verhuizen behoort tot de inboedelverzekering: losse spullen dus. Je huis en alles wat daarin vast staat (zoals een ingebouwde keuken), valt onder de opstalverzekering. We leggen het je hier verder uit.

Voorbeelden dekking inboedel- en opstal

Soms is het lastig om de inboedelverzekering en de opstalverzekering uit elkaar te houden. Wat valt nu onder welke verzekering? Sommige dingen liggen namelijk dicht bij elkaar. Zo valt een vastgelijmde vloer onder de opstalverzekering, maar een losliggende laminaatvloer onder de inboedelverzekering. Hieronder staan tien voorbeelden. Wil je de hele lijst zien? Kijk dan op onze pagina over het verschil tussen inboedel en opstal.

InboedelverzekeringOpstalverzekering
Airconditioning (los)Aanrecht
Afzuigkap (los)Aardlekschakelaar
Alarminstallatie (los)Airconditioning (ingebouwd)
Beeldhouwwerk (los)Afvalvernietiger (onderdeel van een keukeninrichting)
Buitenbarbecue / BBQ (los)Alarminstallatie (professioneel maatwerk)
Buitenkeuken (los)Antenne+aansluiting (onderdeel van centraal antennesysteem)
Fornuis (niet ingebouwd)Beeldhouwwerk (vast)
GaskachelBel
JacuzziBehang
Koelkast (geen inbouw)Koelkast (ingebouwd)

Je ziet in de tabel al voorbeelden van dingen die je kunt verhuizen en dingen die vastzitten aan het huis. Zo kun je een losstaande koelkast mee verhuizen, maar een koelkast die in de keuken zit gebouwd niet. De koelkast die los in je keuken staat valt dus onder je inboedelverzekering en de ingebouwde koelkast onder de opstalverzekering.

Tip: Heb in jouw woning een nieuwe, luxe keuken laten plaatsen? Dan valt deze niet onder je opstalverzekering. Je kunt je keuken dan verzekeren via je inboedelverzekering.