Rijden zonder geldig rijbewijs kan duur geintje zijn

Is het slim om nu mijn hypotheek over te sluiten?
1 mei 2020
Schade door doe-het-zelven niet altijd verzekerd
1 mei 2020

Rijbewijs verlopen, kwijt of ongeldig verklaard en toch gaan rijden? Dat kan flinke financiële gevolgen hebben. Niet alleen kan je een boete krijgen van de politie. Bij een aanrijding kan de verzekeraar ook schadekosten op je verhalen. En als je pech hebt kan dat flink in de papieren lopen. Gelukkig heeft de overheid besloten dat alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Vergeet niet om daarna in actie te komen.

Verlopen rijbewijs

Na 10 jaar verloopt je rijbewijs. Je moet het zelf verlengen. Vergeet je dit, dan kan dat consequenties hebben. Word je aangehouden met rijden met een rijbewijs dat minder dan een jaar verlopen is, riskeer je een boete van 95 euro. Is het langer verlopen dan loopt de boete op tot 360 euro. Veroorzaak je met een verlopen rijbewijs een aanrijding, dan komt de verzekeraar in beeld. Je autoverzekering vergoedt in dit geval wel de materiële schade of letselschade bij de tegenpartij, dat is verplicht. Maar je loopt de kans dat de verzekeraar die kosten vervolgens op jou probeert te verhalen. Schade aan je eigen auto wordt in deze situatie meestal niet uitgekeerd. Rijd je iemand aan, die daardoor invalide raakt of arbeidsongeschikt? Dan kunnen de kosten zo maar oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

Rijbewijs verloren of gestolen

Is je rijbewijs verloren of gestolen? Dan geldt dat je niet langer aan het verkeer mag deelnemen voordat je een nieuw exemplaar hebt aangevraagd. Check bij je gemeente hoe je dat momenteel kunt regelen. Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Veel gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. Ook deze verschillen flink per gemeente. De totale kosten voor een nieuw rijbewijs variëren van 32,95 euro tot 102,45 euro. De tarieven voor spoedaanvragen zijn uiteraard hoger en liggen tussen 67,05 euro en 136,55 euro.

Ongeldig rijbewijs

Een rijbewijs kan om verschillende redenen ongeldig worden verklaard. Bijvoorbeeld als je bent aangehouden met te veel alcohol op. Maar ook ouderen die na keuring niet meer mogen rijden, bijvoorbeeld vanwege dementie, gaan weleens de weg op met een rijbewijs dat ze hadden moeten inleveren. Niet alleen is het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs verboden: ook het bewaren een ongeldig rijbewijs mag niet. Hier staat een geldboete op van 240 euro. Ga je er ook nog eens mee rijden? Dan kan die boete oplopen tot 380 euro. Bovendien riskeer je een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. De NOS publiceerde in 2018 dat duizenden mensen rijden zonder geldig rijbewijs. Ook mensen met een ongeldig rijbewijs lopen een groot risico dat verzekeraars na schade niet uitbetalen of de schade aan derden proberen te verhalen.