Misleidende verkopers blijven energiecontracten aansmeren

Overheid betaalt mee aan energiezuiniger huis
2 september 2019
Food tourism: Genieten en leren van de lokale keuken
1 oktober 2019

Je zit nietsvermoedend op de bank tv te kijken en ineens gaat de bel. Een vriendelijke energieverkoper staat voor de deur met een fantastisch aanbod. Dit energiecontract is veel voordeliger dan je huidige contract. Je kunt zelfs direct overstappen, want de boete van je huidige leverancier betalen zij. Je bent zo enthousiast over deze besparing dat je direct akkoord gaat. Dat enthousiasme is maar van korte duur, want later blijkt dat je nieuwe energiecontract helemaal niet zo voordelig is.

Veel klachten

Deze misleidende verkooppraktijken zijn niet nieuw. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt regelmatig meldingen van consumenten die na een iets te rooskleurig verhaal een energiecontract ondertekenden Zij klagen over hogere maandbedragen en andere voorwaarden dan die eerder voorgespiegeld waren.

Zo herken je misleidende verkooppraatjes

Energieverkopers gebruiken aan de deur vaak verschillende trucs om je een energiecontract te verkopen. Dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dat ze een hogere bonus krijgen als ze meer verkopen. Hieronder lees je de meest gebruikte trucs, zodat je er de volgende keer gemakkelijk doorheen prikt:

  • Ze zeggen niet dat je 14 dagen bedenktijd hebt.
  • Ze schatten je verbruik te laag in, waardoor ze je ook een te laag maandbedrag voorschotelen.
  • Ze zeggen dat je nergens aan vastzit, terwijl ondertussen wel de bedenktijd is gestart.
  • Ze doen je een aanbod exclusief BTW. Er komt dus nog 21% bij!
  • Ze dreigen dat je de komende jaren meer gaat betalen als je niet overstapt.
  • Ze kijken zonder je toestemming in een landelijk register met gegevens over je huidige contract.
  • Ze sturen je een overeenkomst, terwijl je alleen vroeg om meer informatie.

Telefonische verkoop

Niet alleen aan de deur kun je te maken krijgen met energieverkopers. Telefonisch proberen telemarketeers met dezelfde trucjes jou over te laten stappen. Maar gelukkig is de kans groot dat de regels voor telemarketing flink aangescherpt worden. Eind dit jaar dient staatssecretaris Mona Keijzer hiervoor een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Als dit voorstel wordt aangenomen, mogen bedrijven je straks alleen nog bellen als je hier nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Ook mogen zij dan niet meer anoniem bellen.

Wat kun je doen?

Ook als energieverkopers je in de toekomst niet meer zomaar mogen bellen, kunnen ze wel nog steeds bij je aan de deur komen. En ze zijn erop getraind om jou te overtuigen van hun ‘mooie aanbod’. Het kan dus best lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Zeker als ze goed voorbereid en onaangekondigd opeens voor je neus staan. Zeg daarom nooit direct ‘ja’. Vraag desnoods of ze het aanbod (en niet al gelijk een contract) per e-mail of post naar je kunnen toesturen.