Internetcriminaliteit stijgt explosief tijdens corona

Bon dia Dushi!
29 oktober 2020
Vier wijzigingen voor huizenkopers in 2021
29 oktober 2020

Internetcriminaliteit is al jaren aan een opmars bezig. Dit terwijl veel andere misdaadvormen juist minder vaak voorkomen. Maar tijdens de coronacrisis raakte internetcriminaliteit in een stroomversnelling. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Microsoft. Hierin benoemen ze de belangrijkste trends op het gebied van internetcriminaliteit en online beveiliging.

Geblokkeerde computers

Internet-experts van Microsoft waren het afgelopen jaar het drukst met ransomware-aanvallen. Ransomware is een verzamelnaam voor virussen die je computer ‘gijzelen’. Je komt er snel achter dat je zo’n virus hebt. Zodra je je computer aanzet komt er een melding in beeld. Je hele computer, of bepaalde bestanden, zijn geblokkeerd. De crimineel die hierachter zit, kan de blokkade ook weer verwijderen. Maar dan moet je wel eerst een fors geldbedrag betalen. Dat is in ieder geval wat ze zeggen. Je hebt namelijk geen garantie dat ze dit ook echt doen. Maak daarom nooit geld over naar internetcriminelen. Beter kun je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om het virus te verwijderen.

Phishing e-mails

De afgelopen maanden zag Microsoft duidelijk een verschuiving van ransomware naar phishing. Deze vorm van internetcriminaliteit begint vaak met een e-mail die je ontvangt. Deze lijkt van je bank te zijn, maar in werkelijkheid hebben criminelen je de mail gestuurd. Met allerlei smoesjes proberen ze je naar een website te lokken. Deze website is een bijna perfecte kopie van de website van je bank. Criminelen gaan online steeds slimmer te werk. Deze mails en website zijn daarom steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Ben je eenmaal op de nagemaakte website, en probeer je daar in te loggen? Dan is dat het moment waarop de criminelen toeslaan. Ze hebben nu toegang tot je rekening en boeken vaak grote bedragen over. Natuurlijk blokkeer je hierna direct je rekening en doe je aangifte bij de politie. De bank geeft je alleen niet altijd je geld terug.