Hond bijt man: wat is verzekerd?

Energieleverancier failliet: wat moet je doen?
12 november 2018
Hypotheeknormen 2019 bekend. Wat wordt uw maximale hypotheek?
12 november 2018

Heb je de pech door een hond te worden gebeten, dan is dat om meer dan één reden pijnlijk. De beet zelf doet natuurlijk zeer. Maar ook de doktersrekeningen kunnen je pijnlijk hard in je portemonnee treffen. Een geluk bij een ongeluk: je hoeft meestal niet (alles) zelf te betalen.

Wat moet je doen?

Neem geen enkel risico met een hondenbeet. Maak een diepe wond eerst schoon met stromend water en ga voor de zekerheid altijd naar de huisarts of spoedeisende hulp. Dus ook als er op het eerste oog niet veel aan de hand lijkt te zijn.

Het bezoek aan de huisarts (of huisartsenpost) vergoedt je zorgverzekering. Maar spoedeisende hulp valt, vanaf 18 jaar, binnen je eigen risico. Daarvoor kun je later nog een ziekenhuisrekening verwachten. Het is slim om deze eigen risico kosten plus alle overige kosten die je door de hondenbeet moet maken zorgvuldig bij te houden. Je kunt deze namelijk nog vergoed krijgen. Van het taxiritje naar het ziekenhuis tot het aankoopbewijs van een nieuwe broek.

Baasje is altijd aansprakelijk

Maak ook een foto van de wond en – heel belangrijk – verzamel de contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) van de eigenaar en eventuele getuigen. Deze gegevens heb je allemaal nodig als bewijsmateriaal, wanneer je alle gemaakte kosten verhaalt op de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van de hond. Het baasje is namelijk aansprakelijk voor jouw schade. In alle gevallen. Dus ook als de hond was aangelijnd. En zelfs als je het gevoel hebt dat je het beestje misschien een beetje hebt uitgelokt.