Het einde van de hittegolf van afgelopen weken is in zicht. Voor veel mensen is dat een verademing. Natuurlijk krijg je van zonlicht energie, maar gaan de temperaturen richting de 30 graden? Dan valt dat best tegen. Zo werkt dat met zonnepanelen eigenlijk ook. Tot 25 graden werken ze perfect en genereren ze de meeste energie. Maar wordt het warmer? Dan neemt het rendement juist af.
Boven de 25 graden raken zonnepanelen oververhit. Iedere tien graden dat het warmer wordt, daalt de opbrengst met zo’n vijf procent. Zeker tijdens een lange periode van heet weer tikt dat best aan.
Tijdens een hittegolf worden zonnepanelen met ongeveer 65 graden een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur. Wil je het rendement verbeteren? Dan lijkt het een goed idee om ze af te koelen door de tuinslang er even op te zetten. Maar behalve dat je het risico loopt dat de panelen barsten, is dit ook maar een tijdelijke oplossing. Het beste dat je kunt doen is bij de installatie al rekening houden met natuurlijke ventilatie.
Het beste weer voor je zonnepanelen is koud en zonnig. Een stralende winterdag is dan ook perfect. Maar omdat de dagen dan korter zijn, leveren de maanden april, mei en juni vaak de meeste zonne-energie op. De dagen zijn dan langer én het is vaak nog niet zo heet als de afgelopen tijd.
Heb je zonnepanelen? Dan begint na gemiddeld zeven jaar het besparen, want dan heb je ze terugverdiend. Waarschijnlijk wek je met je zonnepanelen niet voldoende op om in je volledige energiebehoefte te kunnen voorzien. Energie van een energieleverancier blijft dus nodig.