Helft Nederlanders geen idee van toekomstig pensioen

vakantie
Smartphone meest geclaimd bij de reisverzekering
6 oktober 2015
geld
Vijf keer inzicht in jouw spaargedrag
12 oktober 2015

Helft Nederlanders geen idee van toekomstig pensioen

Vanuit het buitenland worden we in Nederland jaar in jaar uit geprezen om ons pensioenstelsel. Maar zijn die lofuitingen wel terecht? Uit onderzoek van Delta Lloyd blijkt dat 50 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat later zijn pensioeninkomen wordt. Dát doen ze in het buitenland beter.

Je kunt betogen dat het Nederlandse pensioenstelsel dermate goed in elkaar zit, dat je jezelf niet druk hoeft te maken over je toekomstige inkomen. Een belangrijk principe van ons systeem is dat je werkgever automatisch pensioenpremie afdraagt, dus daar hoef je niet veel aan te doen. Toch?

Denen weten hoe warm ze erbij zitten

Die vlieger gaat niet helemaal op. Delta Lloyd vergeleek de situatie van Nederland met die in België, Denemarken en Zweden. De Scandinaviërs blijken veel beter op de hoogte te zijn van hun financiële positie na hun pensioen.

geen-idee-over-pensioen

Bereken je pensioen

Dat de helft van de Nederlanders zich nog geen voorstelling kan maken over de eerste pensioenuitkering is ernstig. Juist de laatste jaren hebben aangetoond dat niets meer vaststaat. Aan zowel de pensioenleeftijd als de hoogte van de uitkeringen is de afgelopen jaren flink gesleuteld.

Daarom is het nu belangrijker dan ooit om zélf met je pensioen aan de slag te gaan. Hoe vroeger je een beeld kunt vormen van jouw toekomst, hoe meer invloed je er op hebt.

Hoe vroeg kun je stoppen?

De belangrijkste factor: wat gaat jouw inkomen na je pensioen zijn? Je bouwt AOW op, waarschijnlijk bouw je een werknemerspensioen op en mogelijk spaar je zelf voor je pensioen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer je ongeveer kunt stoppen met werken.

Is dat nodig? Ja, absoluut. De leeftijd waarop we met pensioen willen, loopt namelijk steeds verder uiteen met de leeftijd waarop dat financieel mogelijk is. Heb je je nooit verdiept in jouw haalbare pensioenleeftijd? Dan kom je wellicht voor een onaangename verrassing te staan.

pensioenleeftijd-onduidelijk

Realistisch vooruitzicht

Opmerkelijk is dat Nederlanders wél goed op de hoogte blijken van de oplopende AOW-leeftijd. Hoewel deze per 2021 is vastgesteld op 67 jaar, betekent dat niet het einde van de stijging. Na 2021 wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Experts verwachten dat de pensioenleeftijd dan vrijwel direct door klimt naar 67 jaar en 3 maanden en daarna zelfs richting de 69 jaar stijgt. Wil je eerder stoppen met werken? Dan is een goed doordacht pensioenplan extra belangrijk.

Ben je benieuwd wanneer jij kunt stoppen? Laat het berekenen en maak meteen een financiële planning. Dan voorkom je dat de overheid voor jou bepaalt wanneer je met pensioen mag. Over het algemeen geldt: wie vroeg het heft in eigen handen neemt, is veel goedkoper uit.