Financiële voorjaarsschoonmaak

Een beschadigde auto per kwartier
6 april 2021
Verlopen coronavoucher? Dit is wat je kan doen
6 april 2021

Pink piggy bank on a beach with blue sunglasses. Space for copy. Travel money concept.

Je vaste lasten zijn gelukkig niet altijd zo ‘vast’ als dat je misschien denkt. Bijna iedereen heeft de mogelijkheid om geld te besparen. En elk tientje dat je maandelijks minder hoeft uit te geven aan je verzekeringen of hypotheek, is mooi meegenomen. Bij elkaar opgeteld kan het je vaak honderden euro’s per jaar opleveren.

1. Begin met je energiecontract

De meeste Nederlanders blijven vaak jarenlang bij dezelfde energieleverancier. Geldt dit ook voor jou? Dan is er goed nieuws: de kans dat je met een overstap meteen een flinke besparingsklapper kan maken is groot.

Een overstap is interessant omdat de energieprijzen nog altijd een stuk lager zijn vergeleken met een paar jaar geleden. Maak een energievergelijking om te zien hoeveel je met een overstap bespaart. Wij helpen je met het inschatten van je gas- en stroomverbruik en bij het bepalen van de meest geschikte overstapdatum.

2. Zit ik goed met mijn autoverzekering? 

Wist je dat bijna 63% van alle autobezitters tussen de 18 en 44 jaar nooit naar hun autoverzekering omkijkt? Zonde, want een autoverzekering die vier jaar terug nog de beste keuze voor je was, komt vandaag misschien als duurste uit de bus. Dat heeft een paar oorzaken:

  • Als je auto wat ouder wordt, kun je beter niet voor een dure Allrisk dekking kiezen. Je hebt dan genoeg aan de goedkopere Beperkt Casco verzekering. Daarmee bespaar je fors op de premie.   
  • De premie verandert ook als je er meer schadevrije jaren bij krijgt (of juist verliest). Vergelijk daarom regelmatig, waarschijnlijk kan je inmiddels beter!
  • Als je verhuisd bent, heb je een nieuwe postcode en die is bepalend voor de berekening van je premie. Elke verzekeraar berekent de premie anders, dus wie weet is er een verzekeraar die nu beter bij je past.
  • De meeste verzekeraars verhogen elk jaar hun premies. De onderlinge verschillen zijn behoorlijk. Ook dit is een goede reden om elk jaar opnieuw te checken of je nog goed zit.

3.  Zorg voor een reisverzekering die bij je vakantieplannen past

Tijd voor een korte tip. kijk eens welke reisverzekering je hebt. Eentje met Werelddekking? Als je niet van plan bent om binnenkort verre reizen te maken, heb je voorlopig genoeg aan Europadekking. Dat scheelt al gauw een paar euro per maand.

4. Besparen op je duurste verzekering

De zorgverzekering is waarschijnlijk de duurste verzekering die je hebt. En meteen ook een van de belangrijkste. De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Veel mensen kiezen daarnaast voor een aanvullend pakket. En daarbij geldt: hoe meer extra’s je kiest, hoe hoger je premie wordt.

Het is dus erg belangrijk om zorgvuldig te kijken welke zorg je echt nodig denkt te hebben. Zodat je niet onnodig veel premie betaalt.

5. Een goed moment om je hypotheek onder de loep te nemen  

Voor veel mensen is een hypotheek de grootste en langste financiële verplichting in hun leven. Daarom is het slim af en toe eens te kijken of je goedkoper kan. Zeker over een langere periode levert je dat een grote besparing op. Elke maand opnieuw. Waar kun je op zoal op letten?

  • ​Kijk of de risico-opslag omlaag kan. Je gaat dan minder rente betalen. Dat zit zo. Hoe hoger het risico voor de hypotheekverstrekker is, hoe hoger de risico-opslag en hoe meer rente je betaalt. Maar is je huis ondertussen in waarde gestegen of heb je een deel van je hypotheek afgelost? Dan loopt de bank minder risico. In ruil daarvoor kan je risico-opslag vaak omlaag. Dit doen de meeste hypotheekverstrekkers niet uit zichzelf. Dus neem contact met ze op en check waar je recht op hebt.
  • De huizenprijzen stijgen nog altijd. Maar ook de hypotheekrente gaat weer langzaam omhoog. Dit is dus het ideale moment om te kijken of je van de lage rentestand kan profiteren. Je hypotheek oversluiten kan bijvoorbeeld een goede optie zijn. Zelfs als je dan meteen wat meer wilt lenen voor een verbouwing.

6. Verrassend voordelige woonverzekeringen

De meeste mensen hebben een inboedelverzekering. Hierop zijn je spullen in huis verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Woon je in een koophuis? Dan heb je ook een opstalverzekering. Die is er voor schade aan de woning zelf.

Niet alleen omdat je daarmee geld bespaart. Maar ook om zeker te weten dat je nog altijd goed bent verzekerd. Ben je bijvoorbeeld meer gaan verdienen? Dan heb je misschien ook wat duurdere spullen in huis staan. Of heb je laatst je huis verbouwd, waardoor je huis in waarde is gestegen? Ook dat moet je verzekeren. Check dus regelmatig of je niet bent over- of onderverzekerd.