Een dagje veilig en verzekerd naar het strand: waar moet je op letten?

Hypotheekvormen
Huis verhuren? Let op je opstalverzekering
5 augustus 2020
In 5 stappen goed voorbereid op autovakantie
5 augustus 2020

Vul je de zomermaanden met dagjes uit, bij gebrek aan ‘echte’ vakantieplannen? Wees dan alert, want al heb je een reisverzekering – je bent niet gedekt tegen diefstal of verlies. Wat kun je doen?

Weinig kan een dagje uit zo verpesten als een gestolen portemonnee of verloren telefoon. Helemaal als blijkt dat de reisverzekering de schade niet dekt. Iets waarvan niet ­iedereen op de hoogte is. “Met een reisverzekering ben je alleen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade als er een overnachting in de reis zit. Een dagje naar de ­Efteling valt dus niet onder de dekking van de reisverzekering, tenzij je er een nachtje blijft slapen.”

Buitenshuisverzekering

Wie toch verzekerd op pad wil, kan voor een buitenshuis- of kostbaarhedenverzekering kiezen. Dat is een dekking die je los of in combinatie met een inboedelverzekering afsluit. Met een buitenshuisdekking zijn al je waardevolle spullen verzekerd buiten de deur. Denk aan mobiele telefoons, identiteitsbewijzen, geld, sieraden en laptops. En niet alleen tijdens een dagje uit, maar bijvoorbeeld ook onderweg naar je werk.

Kostbaarheden zijn meestal ook verzekerd als ze in de auto liggen. Wel is het belangrijk dat de spullen uit het zicht liggen, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Of in een kofferbak die is afgedekt met een hoedenplank of ­rolhoes.

Uitzonderingen

Sommige waardevolle spullen vallen niet onder de buitens­huisdekking, zoals fietsen en scooters. Ook een gestolen of verloren bril wordt niet altijd vergoed. Verder zijn er verzekeraars die mobiele elektronica, zoals smart­phones en e-readers, uitsluiten. Hiervoor moet dan een aparte dekking worden afgesloten.

Daarnaast kunnen er beperkingen gelden. Zo is schade door vallen en stoten niet altijd ver­zekerd. Een camera die uit je handen glipt en op de grond valt, bijvoorbeeld. Of een telefoon met een gebarsten scherm, doordat die per ongeluk van tafel is gestoten. Ook het dekkingsgebied is soms kleiner dan je denkt. Inboedelverzekeraars als Centraal Beheer en ­Interpolis beperken dit tot Nederland. Andere verze­keraars, waaronder Aegon en ASR, bieden wereldwijde dekking optioneel aan.

Niet goedkoop

De kosten voor buitenshuisdekking liggen tussen 5 en 8 euro per maand. De gemiddelde inboedelverzekering kost 10 à 15 euro per maand. Aan een aanvullende dekking voor smartphones en andere gadgets ben je maandelijks meestal 10 tot 15 euro kwijt. Zo betaalt een ­gezin bij Nationale Nederlanden bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering met buitenshuisdekking en aanvullende ­dekking voor mobiele elektronica een kleine 40 euro per maand. Heel goedkoop is het dus niet.

Bij het berekenen van de kosten moet je bovendien ­rekening houden met het eigen risico. Dat verschilt per verzekeraar en kan oplopen tot 150 euro. Daarnaast werken de meeste verzekeraars met maximale vergoedingen. Zo zijn je spullen bij Univé verzekerd voor maximaal 2500 euro per jaar. Voor laptops en sieraden geldt daarnaast een maximaal verzekerd bedrag van 500 euro.

Pech bij nalatigheid

Schade dien je binnen twee weken bij de verzekeraar te melden. Dat kun je bij de meeste verzekeraars online regelen. In geval van verlies of diefstal moet je eerst aangifte doen bij de politie en vervolgens de verzekeraar het aangiftebewijs toesturen. Bij nalatigheid heb je pech. Laat je je mobieltje achter op je strandhanddoek, terwijl je een duik in zee neemt? Dan krijg je bij diefstal geen schadevergoeding.

Vergoedingen

Je krijgt de nieuwwaarde, het bedrag dat je betaalt om iets nieuw aan te schaffen, van je spullen meestal alleen vergoed als die jonger zijn dan één jaar. Voor spullen ouder dan één jaar krijg je de dagwaarde terug: de nieuwwaarde minus de afschrijving. Hiervoor hanteren verzekeraars een eigen lijst met de afschrijvingen van de meest voor­komende artikelen, gewoonlijk in te zien op hun website.

Het is handig een aankoopbewijs achter de hand te ­hebben, anders kan de verzekeraar een hoger afschrijvingspercentage hanteren omdat niet met zekerheid is vast te stellen hoe oud het product is.

Goed om op te letten

Sluit je een buitenshuisverzekering af, controleer dan het volgende:

  • Hoe hoog is de premie?
  • Is val- en stootschade gedekt?
  • Welke afschrijvingspercentages hanteert de verzekeraar?
  • Geldt de buitenshuisdekking ook voor spullen die je uitleent?
  • Zijn smartphones, tablets, laptops en e-readers uitgesloten?
  • Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed?
  • Wat is de maximale vergoeding bij schade?
  • Wordt het eigen risico van de ­schadevergoeding afgetrokken?
  • Is het dekkingsgebied wereldwijd of beperkt tot Nederland?