De rentehopper: een nieuw fenomeen?

Autorijden zonder geldig rijbewijs kan dure grap worden
12 november 2018
Energieleverancier failliet: wat moet je doen?
12 november 2018

erhuizen in je eigen buurt om boeterente te vermijden én te profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Is de rentehopper een nieuw fenomeen in de onstuimige huizenmarkt? Wij horen er in ons netwerk steeds vaker over.

“Toen we het huis vier deuren verderop kochten, konden we van onze oude dure hypotheek met 5,2% rente af, zonder de kosten van een boeterente”, zegt rentehopper Merel uit Zeist. “We wonen nu in een groter huis, in onze eigen straat. Met onze nieuwe annuïteitenhypotheek – deels aflossingsvrij – tegen 2,2% rente, liggen onze maandlasten lager dan bij ons vorige huis”. Merel is niet de enige, drie andere straatbewoners hopten ook naar een nieuwe woning vanwege de historisch lage rente.

42% huisbezitters sluit hypotheek niet over vanwege boeterente

Veel mensen die langer geleden een hypotheek afsloten betalen veel meer rente dan wanneer ze nu een hypotheek zouden afsluiten. Als ze hun hypotheek willen oversluiten naar een nieuwe hypotheek, dan moeten ze de hypotheekverstrekker een boete betalen: de zogenaamde boeterente. Die bestaat omdat de bank de rente-inkomsten voor de resterende looptijd van de hypotheek misloopt. De boete compenseert dit. Maar de boete is een echt struikelblok, zo blijkt uit representatief onderzoek onder huisbezitters. 42% van de huisbezitters sluit de hypotheek niet over vanwege de hoge boeterente.

Zo’n 154.000 mensen verhuisden de afgelopen vijf jaar voor een lagere hypotheekrente

“Boeterente kun je terugverdienen via de lagere maandlasten van je nieuwe hypotheek. Ik adviseer klanten altijd om dat eerst goed te berekenen. Als blijkt dat de boeterente te hoog is en je wilt toch graag die lage hypotheekrente, dan is verhuizen de enige optie. Als iemand gaat verhuizen, wordt de oude hypotheek boetevrij afgelost en wordt er een nieuwe afgesloten tegen de actuele, historisch lage hypotheekrente,”.

In het onderzoek van Q&A Insights & Consultancy geeft 4,4% van de huisbezitters aan dat ze in de afgelopen vijf jaar verhuisd zijn vanwege de lagere hypotheekrente. Als wordt uitgegaan van 3,5 miljoen huisbezitters mét een hypotheek (bron: Nederlandse Vereniging van Banken), zijn dit zo’n 154.000 huisbezitters. De meeste respondenten geven aan dat ze in hun eigen gemeente zijn verhuisd.

“Het geld dat vroeger aan rente opging gebruiken we nu om af te lossen”

In dezelfde straat als Merel woont Jaap die met zijn gezin een rentehop maakte: “We hebben nu een groter huis dan voorheen, in dezelfde buurt. De uitgaven in ons huishoudboekje zijn vrijwel gelijk gebleven terwijl we ook nog de verbouwing hebben meegefinancierd. Het geld dat vroeger aan rente opging gebruiken we nu om een groter deel van de hypotheek af te lossen.”

“Rentehoppers bestaan, dat is duidelijk. Ik weet niet of de deze groep snel gaat groeien, verhuizen is een ingrijpende stap. Ik hoor er daarentegen wel steeds vaker over in mijn netwerk en van klanten aan de telefoon. Het is denk ik een ‘nu of nooit’-gevoel dat mensen hebben. Zeker nu er af en toe geluiden in de media zijn dat de rente gaat stijgen. Dat maakt die lage hypotheekrente extra verleidelijk.”