Ben je verzekerd voor wat je drone aanricht tijdens de vakantie?

Schade verhalen op het waarborgfonds
28 juni 2018
autovakantie
Is je tolvignet nog geldig bij ruitschade?
28 juni 2018

Deze zomer gaat je drone mee op reis. Je ziet het al helemaal voor je. Voor jou geen standaardfoto’s meer aan de rand van het zwembad. Of selfies voor de scheve toren van Pisa. In plaats daarvan spectaculaire droneshots van Griekse eilandjes in een azuurblauwe zee. Of een overzichtsfoto van je camping in Portugal, fraai in beeld gebracht vanaf 70 meter hoogte. Wil je deze vakantie zorgeloos vliegen? Check dan voor vertrek je reisverzekering én de lokale droneregels op je vakantiebestemming.

Verzekeringen voor hobbydrones

Voordat we je wat meer vertellen over het verzekeren van je drone, is het goed te weten dat verzekeraars onderscheid maken tussen beroepsmatig en recreatief vliegen. Professionals weten natuurlijk al hoe je een drone moet verzekeren, dus richten we ons in dit artikel uitsluitend op de recreatieve hobbyvlieger.

Je bent een hobbyvlieger als je je drone niet gebruikt voor commerciële foto- of videoklussen. In Nederland mag een recreatieve drone niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Naar verwachting wordt dit hobbygewicht op korte termijn flink verlaagd, naar maximaal 4 kilo. De meeste hobbydrones in Nederland wegen niet meer dan 2 kilo. Grote kans dus dat je netjes op gewicht bent.

Schade en letsel door drones

Als je met je hobbydrone schade maakt of iemand verwondt, dan kun je meestal een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar alleen als je je tijdens het vliegen netjes aan de regels (die lees je hieronder) hebt gehouden. Was je in overtreding? Dan keert je verzekeraar niets uit. In dat geval moet je een eventuele schadevergoeding uit eigen zak betalen. Dit kan flink in de papieren lopen.

Of je bent verzekerd voor (letsel)schade door een drone, en zo ja tot welk bedrag, vind je terug in de polisvoorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars is schade tot een bedrag van 1,25 miljoen euro gedekt. Kom je er niet uit? Of heb je twijfels? Neem dan geen risico en bel of mail met je verzekeraar.

Overzicht drones en reisverzekeringen

Wil je je drone ook op reis verzekeren? Sluit dan voor de vakantie een goede reisverzekering af. Maar let op, bij sommige reisverzekeraars zijn drones uitgesloten en dus niet meeverzekerd!
Bij veel verzekeraars, was het verhaal minder helder. Zo laat Nationale Nederlanden weten dat de camera onder je drone wel is verzekerd, maar de drone zelf niet. Bij vrijwel alle overige verzekeraars worden ‘luchtvaartuigen’ expliciet uitgesloten, maar is het onvoldoende duidelijk of een drone wel of niet tot deze categorie behoort. Verzekeraars gaan ervan uit dat je een drone als handbagage incheckt.

Wanneer je door het dronen het bos niet meer ziet

Tot een paar jaar geleden had nog bijna niemand een drone. Inmiddels vliegen er alleen al in Nederland naar schatting minstens 100.000 rond. Wetgevers en verzekeraars proberen de razendsnelle opkomst van drones bij te houden. Niet altijd met evenveel succes. Zo blijven heel veel regels behoorlijk vaag. Elk (vakantie)land kent bijvoorbeeld een andere regelgeving. Die bovendien voortdurend verandert.

Wil je boetes of inbeslagname van je drone voorkomen?  Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle lokaal geldende regels. Op internet is hier genoeg informatie over te vinden. Googel op ‘drone’, ‘laws’ en ‘regulations’ en je kunt kiezen uit verschillende handige online overzichtskaarten met actuele droneregels. Voor bijna elk land in de wereld.

Algemene regels en richtlijnen

  • Zorg voor een particuliere aansprakelijkheidsverzekering,
  • respecteer de maximaal toegestane vlieghoogte,
  • vlieg uitsluitend bij daglicht,
  • nooit boven mensen , bebouwing, water-, spoor- en autowegen,
  • zorg tijdens het vliegen dat je je drone op elk moment ziet,
  • blijf ver uit de buurt van vliegvelden en andere no-fly zones,
  • houd je aan de privacywetgeving als je foto’s of video’s maakt met je drone.

Per land verschillende regels voor drones

In Australië is er een totaalverbod voor drones. In België mag je niet hoger dan 10 meter vliegen … en dan nog alleen vanuit je eigen tuin. Terwijl je in Spanje behoorlijk wat ruimte krijgt. Je leest het, de regels zijn overal anders. We zetten een paar opvallende verschillen voor je op een rij (aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend, de regels veranderen nog regelmatig).

Maximale vlieghoogte Maximum gewicht  Aandachtspunt
België 10 meter 1 kilo Je mag nergens dronen, alleen op eigen terrein
Frankrijk 150 meter 25 kilo Algeheel droneverbod in Parijs
Duitsland 100 meter 2 kilo Je drone moet zijn voorzien van naam- & adressticker
Spanje 120 meter 2 kilo Vliegen boven de playa’s (stranden) is verboden
Italië 70 meter 2 kilo Blijf op minstens 5 km afstand van vliegvelden
Turkije  niet bekend Verboden voor drones > 0,5 kg Registratie verplicht

Licht ontvlambaar

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop de accu’s (li-po batterijen) van je drone dan in je handbagage en zorg dat ze ontladen zijn. Een volle accu kan namelijk spontaan ontbranden. De douane is hier zeer alert op. Neem je een drone mee naar een land waar je niet mag vliegen? Dan bestaat de kans dat al je apparatuur in beslag wordt genomen. Dus nogmaals het advies: zorg voordat je op reis gaat dat je goed bekend bent met de regels in het buitenland.