Autoverzekering: mag je worden geweigerd?

Minder autoschade op vrijdag de 13e
13 november 2015
Tien miljoen schade door najaarsstorm: wat vergoedt je woonverzekering?
20 november 2015

Autoverzekering: mag je worden geweigerd?

In Nederland kennen we de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen (WAM). Volgens deze wet is een eigenaar of houder van een auto verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit noemen we een autoverzekering. Als je een autoverzekering wilt afsluiten, is de verzekeraar niet verplicht om je aanvraag te accepteren. We leggen uit hoe het zit.

Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht

Zoals hierboven genoemd hoeft een autoverzekeraar je aanvraag niet te accepteren. De WAM zegt alleen dat je verplicht bent om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar niet dat een verzekeraar je aanvraag moet accepteren. Je aanvraag voor een nieuwe autoverzekering kan dus worden afgewezen.

Hoe word je aanvraag beoordeeld?

Een verzekeraar maakt een inschatting van het risico dat wordt genomen als jij een autoverzekering afsluit. De verzekeraar kijkt bijvoorbeeld naar je leeftijd, of je veel schade hebt gemaakt of dat je in het verleden een rijontzegging hebt gehad. Als de verzekeraar het risico te groot is, wordt je aanvraag afgewezen.

Wat als mijn aanvraag is afgewezen?

Bij Randstad Financieel Adviesgroep kijken we eerst of er een alternatieve verzekering voor je is. Verzekeraars kijken allemaal op hun eigen manier naar een aanvraag, dus het kan zijn dat een andere verzekeraar je wel accepteert. Houd er wel rekening mee dat dit niet meer de voordeligste optie voor je is.

Wat als ik helemaal nergens een autoverzekering kan afsluiten?

Je kunt dan een autoverzekering afsluiten bij Rialto Verzekeringen. Rialto Verzekeringen richt zich op personen die zich nergens anders kunnen verzekeren. Er wordt dan speciaal naar jouw situatie gekeken. Op basis van het risico dat Rialto Verzekeringen denkt te lopen, bepalen ze de premie. En die is vaak stukken hoger dan bij andere verzekeraars. Ook hebben zij strengere voorwaarden. Maar je voorkomt wel dat je onverzekerd bent.