De verkeersverzekering kan niet morgen ingevoerd worden, daarvoor zijn er nog teveel obstakels te overwinnen. Maar het is een prikkelende gedachte. Het aantal schades door aanrijdingen gaat sterk afnemen. Zelfrijdende auto's maken immers veel minder ongelukken. Van de botsingen die overblijven is het bovendien sterk de vraag of de automobilist wel aansprakelijk is als hij zelf niet rijdt.
De schades die in de toekomst niet zullen afnemen hebben weinig met aansprakelijkheid te maken. Denk aan hagelschade, diefstal, storm of inbraak. Aansprakelijkheid wordt dus steeds minder belangrijk in je polis. Als je het zelfs helemaal uit de autoverzekering haalt, dan hou je een verkeersverzekering over.
Zeeuwse kettingbotsing opende ogen
In september 2014 botsten in Zeeland 150 auto's op elkaar. Voor verzekeraars was het ondoenlijk om precies te achterhalen wat zich in de dichte mist had voorgedaan. Daarom besloten ze alle schade van hun eigen verzekerden meteen te vergoeden. Ook bestuurders die alleen WA of WA+ verzekerd waren, kregen de schade uitgekeerd zonder dat deze uitkering gevolgen had voor de premie van hun verzekering.
De afwikkeling die anders maanden en waarschijnlijk zelfs langer dan een jaar in beslag zou nemen, duurde nu slechts enkele weken. Geen verzekeraar weet of hij teveel of te weinig betaalde, maar zeker is dat er tonnen aan onderzoeks- en juridische kosten bespaard zijn. Dat is de autoverzekeraars zo goed bevallen dat ze een dergelijke afwikkeling nu als alternatief zien voor de huidige autoverzekering.
Eenvoud voor bestuurder
Als automobilist met een verkeersverzekering wordt het verhelpen van een schade een stuk eenvoudiger. Schadeformulieren behoren tot het verleden, dus je hoeft je geen zorgen meer te maken over onwillige tegenpartijen. Bovendien is er veel minder contact met je verzekeraar nodig. Een telefoontje zal genoeg zijn om het hele proces in gang te zetten en af te ronden.
Inboedel- en opstalverzekering zijn vergelijkbaar
Revolutionair is het idee niet. De woonhuisverzekeringen werken al op soortgelijke wijze. Ben je aansprakelijk voor een schade in het huis van je buren? Dan is de inboedelverzekering van je buurman de eerst aangewezen partij om de schade te vergoeden. Pas als zijn inboedel- of opstalverzekering geen dekking geeft voor het voorval, zal jouw aansprakelijkheidsverzekering de schade betalen.
'Waarom zou je voorzichtig zijn?'
Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden. Hoe prikkel je bijvoorbeeld mensen om voorzichtig te zijn? Nu kan dat met premievoordeel voor schadevrije jaren. Dat werkt niet meer als je ook opdraait voor andermans fouten. Als je niet meer aansprakelijk kunt zijn, dan zou ook de verplichting om verzekerd te zijn weg kunnen vallen. Maar hoe werkt het als je schade veroorzaakt aan fietsers, voetgangers of wegmeubilair?
Voor al deze vragen zal nog een adequaat antwoord moeten komen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. De weg houdt immers niet op bij Hazeldonk of Oldenzaal. Het idee is interessant, maar de toekomst van de autoverzekering ligt waarschijnlijk in handen van Brussel.